NieuwsFlits 26 maart 2020
MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid is dé koepel van cliënten- en familieorganisaties in de ggz en behartigt de belangen van één miljoen mensen die jaarlijks gebruik maken van de ggz. Samen werken we aan het verbeteren van de psychische gezondheid in Nederland. 
 
De ontwikkelingen in de coronacrisis volgen elkaar snel op. We merken allemaal de invloed op het dagelijks leven en op de gezondheidszorg. Daarom sturen we voorlopig elke donderdag een NieuwsFlits om je te informeren over belangrijk en/of interessant nieuws vanuit MIND.
 
Koningin Máxima live in de Huiskamer van MIND
 
Toen de coronacrisis losbarstte, heeft MIND een virtuele huiskamer ingericht samen met Out of the Box TV. Iedere middag is er een livestream, waar experts en ervaringsdeskundigen hun verhalen en ervaringen delen. Kijkers kunnen zelf ook deelnemen aan een gesprek door in te bellen en te praten over wat hen bezighoudt en hoe ze deze crisis zo goed mogelijk het hoofd bieden.
Vandaag hadden we een zeer speciale gast in onze online huiskamer: koningin Máxima! 
 
Oproep: wat betekent de coronacrisis voor jou?
 
De komst van het coronavirus raakt ons. Ook de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, hebben grote gevolgen: voor iedereen persoonlijk en ook maatschappelijk. MIND wil graag inzicht krijgen in de gevolgen die dit heeft voor psychisch kwetsbare mensen. Met deze korte vragenlijst willen we jouw ervaringen graag horen. 
Binnen MIND is verder het idee opgevat om een centraal (digitaal) informatiepunt te maken om knelpunten als gevolg van de coronacrisis te verzamelen. De bedoeling is om signalen vanuit de praktijk op te halen (via onze achterban landelijk en regionaal, Korrelatie, livestream 'De Huiskamer van MIND', Nationale Zorgnummer, expertcommissies, Kamers etc.). evenals beleidsinformatie uit de verschillende overleggen met onder andere VWS. Deze verzamelde info zetten we om in informatie die geschikt is voor de verschillende partijen die hiermee iets zouden kunnen of moeten doen.
Op dit moment wordt hieraan gewerkt om dit in MS Teams voor elkaar te krijgen en diverse contactpersonen namens de verschillende doelgroepen hierop te laten aansluiten.
 
Brief aan Tweede Kamer over corona en ggz
 
MIND neemt deel aan het ‘coördinerend overleg corona & ggz’ en aan een aantal werkgroepen die door het ministerie van VWS zijn opgezet. Ook zijn we betrokken bij overleg over zorg voor de jeugd.Hierin wordt constructief samengewerkt om de veelheid van problemen aan te pakken. Niettemin maken we ons zorgen. Niet alleen over mensen met psychische en verslavingsproblemen, maar ook over bijvoorbeeld mantelzorgers en naasten. 
Bovendien kan iedereen door de corona-crisis te maken krijgen met psychische nood zoals angst, verwarring en eenzaamheid. Donderdag 26 maart spreekt de Tweede Kamer ook over corona en de ggz. MIND heeft daarvoor een aantal zaken op een rij gezet en vraagt aandacht voor een flink aantal knelpunten zoals continuïteit van zorg en ondersteuning.
 
MIND Poëziewedstrijd over kwetsbaarheid en kracht
 
Tijdens de eerste MIND Poëziewedstrijd twee jaar geleden kregen we zo veel mooie gedichten binnen en zo veel positieve reacties, dat we besloten hebben weer een wedstrijd uit te schrijven. Dit keer staan de thema's kwetsbaarheid en kracht centraal, in deze tijd van crisis als gevolg van de corona-pandemie zeer actueel.
Wij willen graag een stem geven aan al die creatieve minds die er in ons land zijn! Dus ben jij gek op poëzie en schrijf je zelf ook wel eens een gedicht? Heb je inspiratie om over kwetsbaarheid of over kracht te dichten? Of over allebei, gecombineerd in één gedicht? 
 
 
MIND livestream: programma vrijdag
 
Bezoek hier de Huiskamer van MIND livestream
11.15 uur: Ingrid Stoop, uitleg over de MatriXmethode, die kan helpen bij een groot aantal psychische klachten. 
12.00 uur: Chris Nijboer, voorzitster van de werkgroep 'Week van de Psychiatrie'
12.15 uur: Maarten van Ooijen, wethouder Gemeente Utrecht over 'betekenisvol meedoen', het thema van de Week van de Psychiatrie
12.30 uur: Alan Ralston, bestuurslid NVvP, psychiater UMC Utrecht
13.30 uur: Ferdy (MIND Young Studio)
14.00 uur: Irene van der Giessen, stichting HerstelTalent
14.30 uur: Atelier De Kunstvlieg, over kunstzinnige dagbesteding
15.00 uur: Anouk van Kampen, filmpje met tips om coronacrisis door te komen
15.30 uur: Gesprek met Koningin Máxima
 
MIND Korrelatie zoekt versterking!
 
MIND Korrelatie is met spoed op zoek naar psychologen die op vrijwillige basis in de avonduren tijdens de Coronacrisis vanuit huis telefonisch hulpvragen kunnen beantwoorden. Kijk voor meer informatie op
 
 
Bijeenkomsten gaan niet door of worden uitgesteld
 
Vanwege de aangescherpte maatregelen vanuit de overheid zijn alle bijeenkomsten tot 1 juni geannuleerd of uitgesteld. Dit geldt ook voor de bijeenkomst over/voor vrouwen in de overgang, die op 9 april bij MIND zou worden gehouden.
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je bij ons geregistreerd staat als samenwerkings-partner en/of geïnteresseerd bent in of belang hebt bij activiteiten/nieuws van MIND Landelijk Platform Psychische GezondheidMocht je deze nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je hiervoor eenvoudig afmelden door op deze link te klikken of op de link ‘Afmelden’ onderaan deze nieuwsbrief. Tips voor de redactie? Mail naar communicatie@wijzijnmind.nl 
 
MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid, Stationsplein 125, 3818 LE Amersfoort (033) 303 2400