13 maart 2019
MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid is dé koepel van cliënten- en familieorganisaties in de ggz en behartigt de belangen van één miljoen mensen die jaarlijks gebruik maken van de ggz. Samen met MIND Fonds Psychische Gezondheid, MIND Korrelatie, 18 lidorganisaties, 35 regionale organisaties, 25 familieraden en 25 cliëntenraden werken we aan het verbeteren van de psychische gezondheid in Nederland. 
 
Reactie MIND op rapport Defence for children
 
Afgelopen week heeft de organisatie Defence for Children de Tweede Kamerleden een onderzoek aangeboden naar de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen in zorginstellingen voor de jeugd. Duizenden kinderen en jongeren in Nederland groeien niet thuis op, maar verblijven (voor korte of langere tijd) in een instelling. Zij vormen een zeer kwetsbare doelgroep.
 
E-health: wat zijn jouw ervaringen?
 
In de ggz wordt steeds meer gebruik gemaakt van digitale zorg / e-health. Dit kan in de vorm van online behandelingen, gesprekken met een behandelaar in combinatie met online hulp en gezondheidsapps die ondersteuning bieden in het dagelijks leven. Er zijn heel veel apps en e-healthtoepassingen beschikbaar, maar het is meestal onduidelijk wat de kwaliteit ervan is. Daarom wil MIND apps en digitale toepassingen van een beoordeling voorzien. Maak jij gebruik van digitale toepassingen en/of apps? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen!
 
MIND Korrelatie overspoeld met telefoontjes
 
 
 
Tijdens en na de documentaire 'Leaving Neverland' afgelopen vrijdag hebben vele tientallen mensen gebeld en gemaild met MIND Korrelatie, omdat zij zelf ervaring hebben met seksueel misbruik. Zij zochten hulp omdat zij zelf in het verleden seksueel misbruikt zijn. Ook nu nog nemen mensen contact op en MIND Korrelatie verwacht dat dit nog doorloopt de komende dagen. Heb jij zelf ook ervaring met seksueel misbruik of ken je mensen die hiermee worstelen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de hulpverleners van MIND Korrelatie.
 
Nieuwe website 'Samen in mijn schoenen'
 
 
Zelfbeschadiging onder jongeren komt veel voor. Jongeren durven hier vaak niet over te praten, omdat ze bang zijn dat ze niet begrepen worden en dat er direct ingegrepen wordt. Ook voor de omgeving is het moeilijk om erover te beginnen. Dit terwijl het ontzettend belangrijk is om het gesprek aan te gaan om te voorkomen dat de problemen erger worden. Om die reden hebben Stichting ZelfbeschadigingFivoor en het Trimbos-instituut de website sameninmijnschoenen.nl gelanceerd, voor jongeren die zichzelf beschadigen, naasten en professionals. 
 
Gun mantelzorgers een weekje vakantie zonder gedoe!
 
Magazine Margriet en MantelzorgNL pleiten ervoor dat mantelzorgers tenminste één week per jaar mantelzorgvrij kunnen zijn – en dat zonder regelgedoe. Daarom roepen Margriet en MantelzorgNL iedereen op om de petitie te ondertekenen op: www.margriet.nl/mantelzorgpetitie
 
Meer info en de petitie vind je ook op https://mantelzorg.nl/
 
Seminar 'Through the looking glass IV' over depressie
 
In het kader van de reeks maandelijkse seminars 'Through the looking glass' op weg naar het Voorjaarscongres van de NVvP nodigen wij je uit voor het bijwonen van het vierde seminar met als thema: 'Depressie als symptoom van een ziekmakende cultuur; herstel is mogelijk'
Bert van den Bergh is psycholoog, filosoof en docent aan de Haagse Hogeschool. Hij geeft onder andere een cultuurfilosofische duiding aan ‘de depressie-epidemie’. Eddo Rats is ingenieur en ervaringsdeskundige en zal reflecteren op de presentatie.
Datum: 27 maart a.s., 14-16 uur bij MIND in Amersfoort
Iedereen die mee wil denken over de psychiatrie van de toekomst is van harte welkom. De toegang is kosteloos.
Aanmelden s.v.p. via: secretariaat@wijzijnmind.nl
 
MIND op NVvP-congres 3-5 april: kaarten beschikbaar!
 
 
 
Van 3-5 april 2019 vindt in Maastricht weer het jaarlijkse NVvP-congres plaats. Op vrijdagmiddag 5 april 2019 verzorgt MIND Landelijk Platform hier de discussiebijeenkomst "Through the looking glass; Op zoek naar een gedeelde werkelijkheid van cliënt, behandelaar, omgeving & stakeholders."
Meer informatie hierover: steven.makkink@wijzijnmind.nl
Relaties van MIND krijgen een speciaal tarief voor toegang tot het congres, namelijk € 25 per dag. Interesse? Meld je aan via deze link  https://www.klinkhamergroup.com/nvvp/publiek/
Kom één of meerdere dagen en bezoek ook de stand van MIND in de presentatielounge!
Info over het programma: nvvp.net/voorjaarscongres
 
Last Man Standing op 22 juni: jij doet toch ook mee?
 
Op 22 juni 2019 organiseren we voor de 3e keer het unieke evenement Last Man Standing. Schrijf je tijdig in en ga samen met honderden anderen de uitdaging aan om zo lang mogelijk op een paal te staan in het water. Dit jaar vindt Last Man Standing plaats bij de Telstar Surfclub van Strand Horst / Ermelo. Waarom meedoen? Om een krachtig statement te maken en met zoveel mogelijk mensen aandacht te vragen voor het groeiend aantal jongeren met psychische klachten. Kijk voor meer info op www.lastmanstanding.nl en schrijf je in!
 
Trainingsvideo's 'Maak je sterk voor werk'
 
MIND heeft samen met Ieder(in) en Patiëntenfederatie Nederland drie video’s gemaakt voor belangenbehartigers die zich inzetten voor betere arbeidskansen voor mensen met een beperking. Verschillende belangenbehartigers komen aan het woord. Zij vertellen enthousiast over hun werk, wat ze daarin tegenkomen, waarom ze het zo belangrijk vinden en hoe ze het aanpakken.
 
Meer aandacht voor kwaliteit van zorg en ondersteuning in de regio: inspiratiedossier 'Burgers in beeld' nu online
 
Dit inspiratiedossier biedt tal van voorbeelden van hulpmiddelen om de kwaliteit van zorg en ondersteuning in de gemeente vorm te geven in dialoog met inwoners. Het dossier is bedoeld voor lokale belangenbehartigers, adviesraden en gemeenten.
 
Ook de algemene nieuwsbrief van MIND ontvangen?
 
Naast deze nieuwsbrief die je nu ontvangt vanuit MIND Landelijk Platform, hebben we ook een maandelijkse 'algemene' nieuwsbrief van MIND. Hierin staan wellicht ook zaken die je interessant vindt!
 
Je kunt de vorige edities hier bekijken en je aanmelden. 
 
In het kort...
  • Niets over ons, zonder ons (VN-verdrag en ervaringsdeskundigheid); lees hier de nieuwsbrief
  • 29 maart: Zesde hart College Symposium over vroege traumatisering. Locatie: Amstelveen. Meer info en aanmelden
  • 12 april: congres LSR 'De patiënt aan het roer'. Lees meer
  • 20 april: schrijfworkshop Naasten in Kracht. Meer info en aanmelden
  • 9 mei: Themamiddag bij MIND over 'Synergie in de regio'. Meer info en aanmelden
  • 11 mei: Publieksdag Cluster C persoonlijkheidsstoornissen. Lees meer
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je bij ons geregistreerd staat als samenwerkings-partner en/of geïnteresseerd bent in of belang hebt bij activiteiten/nieuws van MIND Landelijk Platform Psychische GezondheidMocht je deze nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je hiervoor eenvoudig afmelden door op deze link te klikken of op de link ‘Afmelden’ onderaan deze nieuwsbrief. Tips voor de redactie? Mail naar communicatie@wijzijnmind.nl 
 
MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid, Stationsplein 125, 3818 LE Amersfoort (033) 303 2400