Een sprong van vreugde
 
Nieuwsbrief Regie in de regio juni 2015
 
Het programma Regie in de regio zet zich in voor meer ruimte en een sterke stem voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit doen wij samen met mensen met een psychische kwetsbaarheid, hun naastbetrokkenen, belangenorganisaties, raden en sleutelpersonen in de regio. In deze nieuwsbrief vind je informatie over relevante ontwikkelingen voor mensen die op regionaal niveau actief zijn. De nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar.
 
 
Even voorstellen
Cora Brink, Greetje Senhorst en Marry Mos zijn samen verantwoordelijk voor het programma Regie in de regio. Cora Brink (links) leidt het project Herstelacademies-Zelfregienetwerken, Greetje Senhorst (midden) is verantoordelijk voor het project Taskforce GGZ en Marry Mos (rechts) is programmaleider en projectleider van Cliënt- en familieondersteuning/participatie. Met vragen over het programma Regie in de regio kun je terecht bij Marry Mos, m.mos@platformggz.nl
 
 
Cliënten- en familieparticipatie
Het project cliënten- en familieparticipatie wil de stem van mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun betrokkenen versterken in het lokale en regionale beleid. We willen ervoor zorgen dat in 2017 in alle centrumgemeenten cliënt- en familievertegenwoordigers een factor van belang zijn.
 
 
Herstelacademies-Zelfregienetwerken
In het project Herstelacademies-Zelfregienetwerken werken we in twee jaar toe naar sterke regionale netwerken waar mensen met een psychische kwetsbaarheid vanuit eigen regie kunnen werken aan het weer oppakken van hun leven. Hierbij bouwen we voort op wat er al is in de regio’s, met de regionale cliëntenorganisaties als basis.
 
 
Taskforce GGZ
Hoe krijgen we de verbinding tot stand tussen de gemeenten en de regionaal en plaatselijk actieve cliënten- en familieorganisaties in de GGZ? De transitie die gaande is kan kansen bieden voor herstel, zelfregie en participatie, maar door de snelheid van de transitie is hier nog onvoldoende ruimte voor. De Taskforce gaat in samenwerking met de lokale cliënten- en familieorganisaties in 20 (centrum)gemeenten gesprekken voeren met wethouders om mensen met een psychische kwetsbaarheid goed op het netvlies van gemeenten te krijgen.
 
 
Zorg Verandert
Zorg Verandert organiseert lokale en kleinschalige dialoogbijeenkomsten, om zorggebruikers, mantelzorgers en familieleden te ondersteunen bij het krijgen van meer grip op hun eigen situatie en het vinden van passende oplossingen. De bijeenkomsten gaan over het versterken van je eigen kracht: empowerment! Hierbij staan elkaar ontmoeten en kennis en ervaring uitwisselen centraal.
 
 
Per Saldo ondersteunt budgethouders met ggz-indicatie
Mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) krijgen vanaf 2015 hun budget voor zorg van hun eigen gemeente of van een centrumgemeente. Dit geldt voorlopig ook voor degenen die intensieve, langdurende zorg nodig hebben. Per Saldo, de belangenvereniging voor mensen met een pgb, is partner in het programma Regie in de regio. Zij biedt informatie en hulp bij belangenbehartiging.
 
 
Roadshow Werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid
De gezamenlijke ministeries van SZW en VWS voeren al enige tijd een project uit om de arbeidsparticipatie van mensen met een psychische kwetsbaarheid te vergroten. In het kader van dit project bezoekt de Werkkamer in een 'roadshow' alle arbeidsmarktregio's om het thema 'Werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid' onder de aandacht te brengen.
 
 
Handreiking 'Ervaringsdeskundigheid dichtbij'
In 2014 hebben drie regionale cliëntenorganisaties een pilot uitgevoerd voor inzet van ervaringsdeskundigen in de wijk. Kwetsbare burgers kregen ondersteuning van ervaringsdeskundigen. De resultaten van de pilots zijn positief: de inzet van ervaringsdeskundigheid is allereerst een meerwaarde voor de mensen die ondersteuning ontvangen; maar ook de ervaringsdeskundigen zelf en de betrokken gemeenten zijn positief. De resultaten zijn vastgelegd in de Handreiking 'Ervaringsdeskundigheid dichtbij'.
 
 
Wegwijzer naar ondersteuning in de Wmo
Zeer recent is een wegwijzer ontwikkeld naar ondersteuning vanuit Wmo voor mensen met psychische problemen. Het is een wegwijzer voor medewerkers van sociale wijkteams of Wmo-loketten die bepalen of een zorgvrager WMO-ondersteuning nodig heeft. De wegwijzer kan ook een handvat zijn voor begeleiders en behandelaren, die vermoeden dat Wmo-ondersteuning past bij de zorgvraag van zijn klant.
 
 
Tien ijkpunten voor de Wmo
Het Platform Volwaardig Burgerschap GGz Midden West Utrecht formuleerde onlangs tien ijkpunten voor de Wmo vanuit het perspectief van inwoners met een psychische kwetsbaarheid. Deze ijkpunten hebben zij onder de aandacht gebracht van gemeenten en WMO-raden. Zodat zij rekening kunnen houden met het datgene wat nodig is voor volwaardige participatie van mensen met psychische kwetsbaarheid.
 
 
Derde call subsidie-programma Fonds Nuts Ohra open van 18 juni tot 30 juli
Fonds Nuts Ohra heeft een subsidieprogramma Klein Geluk. Organisaties kunnen in de periode van 18 juni tot 30 juli aanvragen indienen. Het programma is bedoeld voor verbetering van de kwaliteit van leven van mensen die langdurig afhankelijk zijn van intensieve zorg. Er worden projecten gefinancierd die maken dat de ‘zorggebruiker’ meer autonomie ervaart, meer sociaal gaat participeren en meer welbevinden ervaart.
 
Meer informatie over dit subsidieprogramma op www.fondsnutsohra.nl/klein-geluk.
 
Wil je je aan-of afmelden voor deze nieuwsbrief? Dat kan via deze link.
 
Heb je nieuws uit jouw regio dat je graag met anderen wilt delen? Meld het dan aan Marry Mos, m.mos@platformggz.nl
Landelijk Platform GGz 
Maliebaan 87
3581 CG Utrecht
030-236 37 65