Nieuwsbrief september 2016
 
Het programma Regie in de regio zet zich in voor meer ruimte en een sterke stem voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit doen wij samen met mensen met een psychische kwetsbaarheid, hun naastbetrokkenen, belangenorganisaties, raden en sleutelpersonen in de regio. In deze nieuwsbrief vind je informatie over relevante ontwikkelingen voor mensen die op regionaal niveau actief zijn. De nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar.
 
 
Regionale ondersteuning inzake 'Mensen met verward gedrag'
Op 1 september kwamen vertegenwoordigers van de achterban van LPGGz bijeen om samen met LPGGz te praten met Leen van Leersum, vertegenwoordiger van het cliënten- en familieperspectief in het aanjaagteam ‘Verwarde Personen’. Momenteel werken gemeenten aan lokaal beleid om mensen met verward gedrag en hun naasten te ondersteunen. Het aanjaagteam adviseert met klem om hier de mensen die het betreft goed bij te betrekken. In veel regio’s worden cliënten en familie echter nog niet of mondjesmaat betrokken, zo is gebleken uit de verhalen van de aanwezigen. Cliënten- en familieorganisaties hebben zelfs in een aantal gevallen geen stevige positie of worden onvoldoende in staat gesteld hun werk te doen. Lukt het niet om in contact te komen met jouw gemeente hierover, neem dan contact met ons op. Dan bekijken wij samen met jou de mogelijkheden om wel een ingang te krijgen in het gemeentelijk beleid. Op 30 september is de slotbijeenkomst van het aanjaagteam.
Het aanjaagteam is te bereiken via e-mail: aanjaagteam@vng.nl

Lees meer in het dossier
 
Werkconferentie 12 september
'Samenkomen tot beter beleid voor mensen met een psychische kwetsbaarheid'
Beleidsmakers van gemeenten en mensen van regionale en lokale cliënten- en familieorganisaties samenbrengen en een duurzame verbinding laten ontstaan, dat is de doelstelling van de Taskforce GGz van zorg naar zelfregie. Op 12 september aanstaande wordt dit in praktijk gebracht op een werkconferentie met 80 mensen uit het hele land. Zij zijn gevraagd mee te denken over een aantal kwesties die de Taskforce tegenkomt in haar werk. De vier Taskforceleden Oebele Herder, Willeke van den Hoek, Eleonoor de Boevère, Petra van Buren en oud-wethouder Ineke Smidt (ambassadeur van de Taskforce) gaan elk een deelsessie leiden. De onderwerpen die besproken worden zijn: vormen van cliëntparticipatie, onafhankelijke cliëntondersteuning, stigmabestrijding op de agenda bij de gemeente, beschermd wonen met eigen regie en ouders en jongeren betrekken bij het Jeugd GGZ-beleid. Na de deelsessies volgt een plenair gedeelte onder leiding van oud-wethouder Lenie Scholten en ervaringsdeskundige Maurits Boote. Doel is om op deze vijf speerpunten het komend half jaar te komen tot vernieuwing en betere afspraken in de 20 gemeenten waarin de Taskforceleden actief zijn.

Meer informatie? Neem contact op met de projectleider Greetje Senhorst: g.senhorst@platformggz.nl
 
Uit de regio...
  • Unique Selling Point Steunpunt GGz beschreven
    Begin juli heeft het Steunpunt GGz Utrecht vastgelegd wat haar functie en plaats is in het Utrechtse sociale en zorgdomein en beschreven welke mensen een beroep doen op hun dienstverlening, waarom zij niet terecht kunnen in het reguliere circuit, waar de dienstverlening van het Steunpunt op gericht is en wat de kenmerken en successen zijn. Een mooi document dat je kan helpen in het beschrijven van je eigen functie
    . Open hier de pdf

  • Mantelzorgers in Den Haag
    Sinds 1 mei jl. kunnen mantelzorgers GGz in de regio Haaglanden die op zoek zijn naar een luisterend oor, ondersteuning en begeleiding, terecht bij Kompassie Steunpunt Mentale Gezondheid in Den Haag. Het maakt niet uit of degene om wie de mantelzorger GGz zich zorgen maakt in behandeling is bij een instelling of niet. Het maakt ook niet uit of er veel, weinig, nauwelijks of geen contact meer is met het familielid in behandeling. Mantelzorgers zijn binnenkort ook welkom bij Kompassie om de training familiecoach te volgen, zodat zij op hun beurt hun lotgenoten kunnen ondersteunen. Deze training wordt nu ontwikkeld in samenspraak met de kerngroep familie-ervaringsdeskundigen. Rita van Maurik is aangetrokken als coördinator van dit project Mantelzorg GGz, dat uitgevoerd wordt met subsidie van de gemeente Den Haag. Voor meer informatie:
    r.vanmaurik@kompassie.nl of kijk op de website van Kompassie.
 
Kennisuitwisseling tussen de regio's: kom naar de seminars!
Vanuit het programma Regie in de regio wordt een reeks seminars en inspiratiesessies georganiseerd. De seminars zijn bedoeld om kennis uit te wisselen en van elkaar te leren. Er zijn seminars over organisatorische en over inhoudelijke thema’s en er zijn inspiratiesessies. De thema’s zijn gekozen op basis van vragen van regionale cliëntenorganisaties.
 
22 september: De arbeidsmarkt
3 oktober: Autonomie in samenwerkingsrelaties
23 november: Ontwikkeling en voeding ervaringsdeskundigheid
7 december: Stigmatisering
12 december: Gezond leven en de basis GGZ
 
Meer informatie en aanmelding via Cora Brink of via deze link  
 
Verbetering adressenbestand Regie in de regio
Afgelopen weken heeft Regie in de regio hard gewerkt aan het completer maken van het eigen adressenbestand. Nu weten wij nóg meer cliënten- en familieorganisaties te bereiken en te betrekken in de activiteiten van Regie in de regio. Deze gegevens zijn onder andere gebruikt om gemeenten op weg te helpen om regionale cliënten- en familieorganisaties te kunnen vinden, om hen zo te kunnen betrekken bij het vormen van beleid aangaande mensen met verward gedrag.

Zijn er wijzigingen in jouw contactgegevens of start je een nieuw initiatief? Laat het ons weten, zo blijf je goed geïnformeerd! info@platformggz.nl.
 
Dien een project in om stigma te bestrijden in jouw regio
Stigmabestrijding blijft hoogst noodzakelijk, ook of misschien wel juist in wijken. Ben je een cliënt- of familieorganisatie? Wil je met je organisatie en/of in samenwerking met een lokale organisatie een project uitvoeren op het gebied van stigma en/of zelfstigma? Dan heb je de mogelijkheid om een projectaanvraag in te dienen bij Samen Sterk zonder Stigma.
Samen Sterk wil, samen met de cliënt- en familieorganisaties, een breed gedragen en zichtbare beweging in gang zetten van mensen die open zijn over hun psychische aandoening. Samen Sterk heeft tot doel het taboe op psychische aandoeningen te doorbreken en de bespreekbaarheid te bevorderen. Met deze beweging willen we de sociale acceptatie van mensen met psychische aandoeningen bevorderen. Om het effect zo groot mogelijk te laten zijn, zijn we vooral op zoek naar (lokale) projecten die makkelijk zijn uit te voeren, vaak kunnen worden herhaald, impact hebben en waar een behoorlijk aantal mensen aan mee kan doen. De deadline voor het indienen van de eerste –verkorte- aanvraag van deze ronde is donderdag 3 november 2016 om 13:00 uur.

Meer informatie over deze oproep: neem contact op met Samen Sterk Zonder Stigma via www.samensterkzonderstigma.nl
 
Gezocht: ervaringen met zoeken naar langdurige zorg en ondersteuning
Landelijk Platform GGz doet onderzoek naar de wijze waarop mensen met psychische klachten langdurige zorg en ondersteuning vinden.
Kent u in uw regio mensen die recent (dus na 1 januari 2015) ervaring hebben gehad met het zoeken naar langdurige zorg en ondersteuning bij psychische klachten? Of bent of kent u een familielid van iemand met die ervaring? Laat het ons weten!

Meer informatie
 
Interessante bijeenkomsten
10 september: World Suicide Prevention Day
In Nederland vinden rondom deze dag diverse bijeenkomsten plaats, zoals op 23 september symposium ‘Suïcidepreventie. Waarom faalt ‘t?’ in Den Haag. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door het lectoraat Jeugd en Opvoeding van de Haagse Hogeschool en het Algemeen Nederlands Gezelschap voor de Studie van Zelfmoordproblemen (ANGSZ). Kosten 35 euro, studenten 15 euro.
Meer info en aanmelding
 
14 september: masterclass domeinoverstijgend samenwerken van het programma ‘Nieuwe wegen ggz en opvang’ (Utrecht)
Interactief gesprek over de toekomst van de ggz, het belang van een goede samenwerking met het sociale domein en innovatierichtingen door Marijn van Ballegooijen, stadsdeelbestuurder in Amsterdam-Zuid, Philippe Delespaul, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht, expert in innovaties binnen de ggz en een van de auteurs van het boek ‘Goede GGZ!
Best practice door Hilleke Linthorst, kwartiermaakster in Almere voor Kwintes. Zij laat zien hoe de doelstelling van de Wmo om verschillende groepen burgers bij elkaar te brengen in de praktijk een succes kan worden. En ook deze dag: hoe vertaal je
inzichten naar de eigen praktijk.
Deelname is gratis, wel van tevoren
hier aanmelden.

17 september: Landelijke dag VMDB over thema ‘werk’ (Den Bosch)
Diverse lezingen, o.a. door hoogleraar Jaap van Weeghel (‘Arbeidsparticipatie van mensen met een bipolaire stoornis: zó werkt het!’), Gabriëlla Ras (‘Openheid op de werkvloer: een sleutel tot succes – een ervaringsverhaal’), ambassadeur Samen Sterk Zonder Stigma en vrijwilliger VMDB en Paul Booi van het UWV (‘Het UWV en de cliënt met een bipolaire stoornis: wat zijn de mogelijkheden?’). Daarnaast zijn er gespreksgroepen voor lotgenoten en betrokkenen. Kosten 3 Euro.
Meer informatie en aanmelding (voor 12 september) 
 
25 september: Te gek!? Festival (Bunnik)
Samen Sterk Zonder Stigma organiseert een gratis festival ter bevordering van openheid over psychische aandoeningen. Meer informatie
 
30 september: ‘Doorpakken!’ slotbijeenkomst aanjaagteam Verwarde Personen (Utrecht)
Ervaringsdeskundigen, naasten en andere mensen die afgelopen jaar betrokken zijn geweest bij dit onderwerp hebben inmiddels een persoonlijke uitnodiging ontvangen voor de slotbijeenkomst. Mocht u ook actief (willen) zijn op dit onderwerp en wilt u bij deze dag aanwezig zijn, stuur dan een bericht aan aanjaagteam@vng.nl 
 
3 oktober: Landelijke ‘Voor de Jeugd Dag’ (Amsterdam)
Bij de Westergasfabriek in Amsterdam wordt voor de 4e maal een uitgebreide dag rondom het thema Jeugd georganiseerd voor zo'n 1300 mensen, bestaande uit ouders, jongeren, professionals uit zorg en onderwijs, beleidsmakers en gemeenten. Deze dag staat het leven van Sophie en Sami centraal. Vanuit de leefwereld van deze jeugdigen wordt ingegaan op vragen als: Hoe kunnen kwetsbare jonge kinderen goed ondersteund worden? Hoe krijgt de huisarts een goede rol in de samenwerking rondom jeugd? Wat is nodig om de overgang van jongere naar volwassene soepeler te laten verlopen? Regie op de transformatie, hoe doen gemeenten dat? Onderwijs en zorg, hoe versterken zij elkaar? Hoe kunnen cliënten, jongeren en ouders een volwaardige stem en zinvolle invloed krijgen?
Meer informatie en aanmelding:
www.voordejeugddag.nl
 
6 oktober: Congres Herstelacademies (Utrecht)
Er zijn momenteel veel lokale herstelinitiatieven, herstelacademies of zelfregiecentra, met ieder zo hun eigen insteek en opzet. Opvallend zijn de vele positieve herstelverhalen van de betrokkenen bij verschillende herstelinitiatieven, de professionaliteit en vele mogelijkheden die er geboden worden. Om deze beweging kracht bij te zetten is het leerzaam meer inzicht te krijgen in deze verschillende initiatieven, de werkzame factoren en hun toegevoegde waarde en betekenis. Het is ook van groot belang om deze veelbelovende initiatieven goed te verbinden met het brede sociaal domein en wijkgerichte ggz. Hoe realiseren we sterke regionale netwerken waar mensen met een psychische kwetsbaarheid datgene kunnen vinden en creëren dat optimaal aansluit bij hun persoonlijke proces van herstel? Het staat centraal in dit congres, dat wordt georganiseerd in Utrecht door het LPGGz samen met het Trimbos instituut. Kosten €295 en voor ervaringsdeskundigen €175. Info en aanmelding: http://www.herstelacademies.nl/
 
18 november: ‘Laat je niet gek maken!’ festival voor en door jongeren (Leerdam)
Stichting Te Gek!? Organiseert een festival voor en door jongeren met psychische problemen (mensen die zich jong voelen zijn ook welkom). Kom vieren wie je bent en ontmoet nieuwe vrienden! Te gast zijn diverse ervaringsdeskundigen: Wilma Boevink, Mirjam Giphart, Ahmed Turkmen en artiesten: zanger Jim de Groot, presentator Manuel Venderbos, cabaretier Marjolijn van Kooten, zangeres Dewi Lopulalan, drummer Kevin van den Heiligenberg en rapper Zieklus met band.
Meer informatie
 
 
Wil je je aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief?
Dat kan via deze link.
 
Heb je nieuws uit jouw regio dat je graag met anderen wilt delen? Meld het dan aan Marry Mos, m.mos@platformggz.nl
Landelijk Platform GGz 
Stationsplein 125
3818 LE Amersfoort
033-303 24 00