Nieuwsbrief 8 oktober 2019
MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid is dé koepel van cliënten- en familieorganisaties in de ggz en behartigt de belangen van één miljoen mensen die jaarlijks gebruik maken van de ggz. Met de stichting MIND, MIND Korrelatie, 19 lidorganisaties, 40 regionale organisaties, 25 familie- en naastenraden en 25 cliëntenraden werken we aan het verbeteren van de psychische gezondheid in Nederland. 
 
Koningin Máxima zeer belangstellend en betrokken tijdens werkbezoek aan MIND
 
Afgelopen donderdag 3 oktober bracht Hare Majesteit Koningin Máxima een bezoek aan MIND in Amersfoort. Zij sprak met een groot aantal ervaringsdeskundigen over psychische problemen, het herstel en het stigma waar mensen mee te maken krijgen. De Koningin toonde veel belangstelling voor en betrokkenheid bij alle verhalen en stelde belangrijke vragen aan de aanwezigen.  
 
MIND Connect App brengt mensen met elkaar in contact
 
Als je te maken hebt met psychische problemen, zelf of bijvoorbeeld als ouder, kind of vriend(in), lijkt het soms of je er alleen voor staat. Het kan dan fijn zijn om te praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Maar waar vind je die mensen? Via de MIND Connect app kun je in contact komen met gelijkgestemden. 
 
'Patiënten in de ggz: heeft u nog even tijd?'
 
De crisis in de ggz treft de patiënt recht in het hart. Onnodig lang wachten moet worden voorkomen, betoogde Dr. Wilma van der Scheer, voorzitter van MIND en MIND Korrelatie onlangs in de Volkskrant.
 
Lees hier haar opiniestuk.
 
Voorbeelden van participatie gezocht!
 
MIND is samen met Divosa en Movisie op zoek naar voorbeelden waarin het goed lukt om mensen die gebruik maken van maatschappelijke opvang of beschermd wonen meer te laten meedoen in de samenleving. Dit kan bijvoorbeeld door een herstelacademie te bezoeken, dagbesteding of (vrijwilligers)werk te doen.
Het doel van dit onderzoek is om gemeenten en zorgaanbieders te inspireren en om van elkaar te leren.
Heb jij een goede ervaring of ken je een goed voorbeeld van dergelijke vormen van participatie?
Vul dan de korte vragenlijst in. Uit alle suggesties selecteert Movisie een aantal waarmee een vervolginterview zal worden gehouden. 
 
Vernieuwde brochure 'Samenwerken met patiënten = Digitale zorg die werkt' 
 
 
De brochure 'Samenwerken met patiënten = Digitale zorg die werkt' was aan een update toe. De herziene versie is nu te downloaden en aan te vragen. Digitale zorg (ook wel e-health genoemd) samen met gebruikers ontwikkelen, is nog lang niet vanzelfsprekend. Met patiëntenorganisaties Ieder(in), MIND, Patiëntenfederatie Nederland en adviesorganisatie IKONE maakten wij daarom voor de E-healthweek 2018 een handreiking voor patiëntenparticipatie bij de ontwikkeling van digitale zorg. De handreiking ‘Samenwerken met patiënten = Digitale zorg die werkt’ geeft in 7 stappen praktische aanbevelingen, praktijkvoorbeelden en handige tips.
 
Save the date 21 november: regionale inspiratiemiddag over destigmatisering en sociale inclusie
 
 
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt het belangrijk dat ook mensen met psychische problematiek volwaardig deel kunnen uitmaken van de samenleving en zich geaccepteerd voelen. Dat gaat soms niet vanzelf. Veel gemeenten en andere organisaties willen met uiteenlopende projecten de dialoog en verdere kennismaking in wijken en buurten bevorderen en het stigma op psychische aandoeningen verminderen. De staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis ondersteunt deze inzet van harte en wil verdere beweging stimuleren en inspireren. Het ministerie organiseert daarom regionale inspiratiemiddagen over sociale inclusie en destigmatisering van (mensen met) psychische aandoeningen in de regio en in de wijk. De eerste is in Alkmaar op donderdag 21 november. 
 
'Wonen alleen is niet genoeg'; website en manifest
 
 
Deze week lanceert MIND Ypsilon in het kader van het project ‘Wonen alleen is niet genoeg’ samen met een tiental medestanders de website www.desleutelinhanden.nl. MIND Landelijk Platform is een van deze medestanders, evenals patiëntenvereniging Anoiksis, Chapeau Woonkringen, Zeeuwse gronden, De Weerde, Stichting Wonen Ypsilon Amsterdam, RPSW, Woondroomzorg en de stichting Vrienden van Ypsilon. Vindt jouw organisatie het ook belangrijk dat iedereen met een psychische kwetsbaarheid goed kan wonen? Ondersteun dan het manifest! Op 10 oktober wordt het manifest aangeboden aan staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport VWS).
Meer weten en/of het manifest ondersteunen?
Kijk dan hier.
 
Oproep: testers gezocht voor tool 'Wat Werkt voor Wie?'
 
Werk kan een belangrijk onderdeel zijn van herstel van een psychische aandoening. Dit kan door (weer) betaald, onbetaald of vrijwillig aan het werk te gaan. Hiervoor is het belangrijk dat je zelf goed weet wat je wil en hoe je dit aanpakt. Als hulp bij het beantwoorden van deze vragen is samen met een aantal cliënten de tool 'Wat Werkt voor Wie?' ontwikkeld. Wat Werkt voor Wie?' geeft handvatten om werk beter te kunnen (her)vinden en behouden. 
We zijn op zoek naar mensen die de tweede versie van de tool willen testen. 
De testbijeenkomst zal plaatsvinden op woensdag 30 oktober van 10:00-12:00 uur bij MIND in Amersfoort. Voorafgaande aan de bijeenkomst krijg je een link toegestuurd, zodat je de tool thuis alvast kunt doorlopen. Voor het deelnemen aan de testbijeenkomst is een vacatievergoeding beschikbaar. Het bedrag hiervan wordt nader bepaald. Daarnaast wordt na de bijeenkomst een lunch verzorgd.  
Aanmelden? Stuur een mail naar: margriet.paalvast@wijzijnmind.nl
 
In het kort...
  • Op 23 september werd de derde bijeenkomst over de Wvggz gehouden bij MIND in Amersfoort. Deze bijeenkomst kan hier in z'n geheel teruggekeken worden: https://mindplatform.nl/nieuws/livestream-bijeenkomst-wvggz-23-september

  • Nieuwe cursus 'Groepscoaching voor professionals met psychosegevoeligheid' start op 17 oktober in Amsterdam. Kosten 150 euro. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar! Meer info: https://vandewereld.org/aanmelden/

  • Oproep: Heb jij (of je naaste) ervaring met het liggen in 'onrustbanden' tijdens een behandeling in de ggz? In het kader van een onderzoek (UMCG) worden ervaringen gezocht. Als je je ervaring wilt delen, neem dat contact op via onrustband@hotmail.com. 

  • Oproep: deelnemers gezocht voor een interviewstudie om in kaart te brengen hoe jongvolwassenen tegen hun werkleven aankijken (hoe ziet hun werkleven eruit, hoe ervaren ze het om te werken, wat betekent werk voor hen). Meedoen? Mail dan naar Iris Arends, i.arends@umcg.nl. 

  • Generieke module Acute psychiatrie opgenomen in register Zorginstituut
    Lees meer

  • De Cedris Waarderingsprijs beloont bijzondere initiatieven die een bijdrage leveren aan het realiseren van een inclusieve arbeidsmarkt. Heb of ken jij een mooi initiatief? Meld het voor 15 november aan! Meer informatie: https://cedris.nl/cedris-waarderingsprijs/
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je bij ons geregistreerd staat als samenwerkings-partner en/of geïnteresseerd bent in of belang hebt bij activiteiten/nieuws van MIND Landelijk Platform Psychische GezondheidMocht je deze nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je hiervoor eenvoudig afmelden door op deze link te klikken of op de link ‘Afmelden’ onderaan deze nieuwsbrief. Tips voor de redactie? Mail naar communicatie@wijzijnmind.nl 
 
MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid, Stationsplein 125, 3818 LE Amersfoort (033) 303 2400