Nieuwsbrief januari
 
Het programma Regie in de regio zet zich in voor meer ruimte voor en een sterke stem van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit doen wij samen met mensen met een psychische kwetsbaarheid, hun naastbetrokkenen, belangenorganisaties, raden en sleutelpersonen in de regio. In deze nieuwsbrief vindt u informatie over relevante ontwikkelingen voor mensen die op regionaal niveau actief zijn. De nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar.
 
 
Praat mee met gemeenten over beleid ‘verwarde personen’
Veel gemeenten zijn volop bezig om hun beleid voor ‘verwarde personen’ vorm te geven. Inbreng van cliënten en familie is hierbij van groot belang. Het thema ‘verwarde personen’ biedt mogelijkheden om allerlei belangrijke zaken vanuit cliënt- en familieperspectief op de agenda te krijgen. Wilt u ook meepraten met uw gemeente over het beleid 'verwarde personen'?
 
 
UIT EN NAAR DE REGIO
 
ZOG MH heeft erkenning onafhankelijke cliëntondersteuning Wlz
De Stichting ZOG Midden-Holland heeft de gunning gekregen voor de onafhankelijke cliëntondersteuning voor de Wet langdurige zorg. De stichting mag zelfs buiten de regio Midden-Holland gaan werken en bekijkt met haar partners hoe ze andere regio's gaat ondersteunen. De stichting ZOG MH is blij dat met de erkenning van zorgverzekeraar VGZ en zet zich ervoor in dat partnerorganisaties deze erkenning ook krijgen.
 
Clip Flevoland bestaat 10 jaar
Op 15 januari vierde Clip Flevoland haar 10-jarig bestaan. En hoe! Theatrale vertolkingen van verhalen van ervaringsdeskundigen van Clip beeldden uit wat Clip voor veel mensen betekent. Een thuisgevoel, een opstap naar werk, hoop, een goed gevoel over jezelf, ondersteuning bij het opstarten van projecten, en nog veel meer. De wethouder van Almere en Clip sloten de bijeenkomst af met de afspraak om samen een regionale agenda te maken met de cliënt in de hoofdrol.
 
Vacature coördinator belangenbehartiging bij Kompassie
Kompassie zoekt een coördinator belangenbehartiging. Bent u of kent u die nieuwe enthousiaste collega? Laat het Kompassie weten en/of speel dit bericht door binnen uw eigen netwerk. Reageren kan tot vrijdag 5 februari.
 
 
Geboorte Netwerk Herstel en Ervaringsdeskundigheid in Twente
Op 11 januari was het dan zover: netwerk HET is geboren en er waren taartjes om het te vieren. HET staat voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid in Twente. Vijf herstelclubs uit Twente gaan hun krachten bundelen. De wieg stond op neutraal en innovatief terrein: bij de Universiteit Twente. Ook het project Herstelacademies/Zelfregienetwerken was van de partij. En HET heeft zelfs een beschermvrouwe: Wilma Boevink.
 
 
Discussies toekomst beschermd wonen: Dannenberg komt naar de regio
Naar aanleiding van het rapport van de commissie Dannenberg over de toekomst van beschermd wonen en opvang organiseren we 6 bijeenkomsten in de regio. Hier kunt u in gesprek met Erik Dannenberg en ervaringsdeskundigen uit uw eigen regio over hoe een beschermd thuis in de  samenleving gerealiseerd kan worden. De eerste bijeenkomst is 11 februari in Deventer.
 
 
Officiële reactie VNG op rapport commissie Dannenberg
In de vorige nieuwsbrief kon u lezen over het rapport van de commissie Dannenberg over de toekomst van beschermd wonen. Inmiddels heeft de opdrachtgever VNG formeel gereageerd in een brief aan minister Plasterk. De VNG is zeer te spreken over de inhoud van het rapport, maar maakt wel wat opmerkingen over de randvoorwaarden.
 
 
Gedragscode Beschermd Wonen Twente
In de aanloop naar 2016 heeft een werkgroep van aanbieders van zorg voor PGB-houders een gedragscode Beschermd Wonen opgesteld, op verzoek van de centrumgemeenten Enschede en Almelo. Deze gedragscode moet de kwaliteit en continuïteit van de voorzieningen vanuit het belang de gebruikers/cliënten waarborgen.
 
 
Stand van zaken Taskforce januari 2016
De kop is eraf. Het eerste wethoudersgesprek van de Taskforce heeft op 11 januari plaatsgevonden. We verklappen nog even niet bij welke gemeente dit was, op verzoek van de betrokken cliëntenorganisaties. Soms is het taskforcewerk stille diplomatie. In elk geval was het een plezierig gesprek waarin vervolgafspraken gemaakt konden worden met de wethouder.
 
 
Seminars: uitwisseling en verdieping door en voor rco’s
In 2016 organiseren we ongeveer 10 seminars over thema’s als financiering, samenwerking, ervaringsdeskundigheid en cliëntondersteuning. Het doel is om echt verder te komen met concrete vragen en knelpunten. Daarom verzamelen en verspreiden we van tevoren informatie en nodigen we een externe deskundige uit. Het complete programma volgt heel binnenkort. Het eerste seminar is in maart gaat over structurele financiering van uw organisatie.
 
Neem contact op met Cora Brink voor meer informatie: c.brink@platformggz.nl.
 
Wat heeft een regio nodig om zelfregie te versterken? Denk mee! 
Sterke regionale zelfregienetwerken, dat is het doel van het project herstelacademies-zelfregienetwerken. Maar hoe moeten die er uit zien: wat moet er allemaal zijn in een regio? Dat beschrijven we in het document Basisfuncties voor zelfregie, met als doel meer duidelijkheid en het ontwikkelen van een gezamenlijke visie. Binnenkort is er een praat- en meeleesversie klaar.

Wilt u meelezen? Heeft u ideeën over de inhoud en het vervolg? Neem dan contact op met Cora Brink: c.brink@platformggz.nl
 
Informatiebijeenkomsten keukentafelgesprek en persoonlijk plan 
Wilt u meer weten over het voor velen spannende keukentafelgesprek en over het door u te maken Persoonlijk Plan? Dat kan! Per Saldo verzorgt binnen het Programma Regie in de Regio informatiebijeenkomsten over dit onderwerp. U kunt zo’n bijeenkomst zelf organiseren, eventueel met hulp van uw cliënt- of familie-organisatie.
 
 
Ouders Praten Mee (project Stichting Ovaal)
In 2015 ging het zorgstelsel op de schop. Veel ouders van kinderen met autisme maakten zich grote zorgen. Wat zou er overblijven van de - zorgvuldig opgebouwde - hulptroepen in en om hun gezin? Om ouders en lokale beleidsmakers te ondersteunen bij alle veranderingen, startte Stichting Ovaal het project Ouders Praten Mee.
 
 
VAN HET THEMA WERK
 
Bestuurlijke bijeenkomst 3 februari 'Meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk'
Divosa, VNG, UWV en Cedris organiseren een bestuurlijke bijeenkomst op woensdag 3 februari. De bijeenkomst moet een stimulans geven aan de samenwerking tussen gemeenten, UWV en GGZ-instellingen, werkgevers en potentiële werknemers. De organisatie nodigt graag ook ervaringsdeskundigen uit voor een bestuurlijk gesprek over de reïntegratie van mensen met een psychische aandoening.
 
 
100% Talent
Kent u 100% Talent al? Een succesvolle Engelse aanpak voor talentgericht werken met jongeren. Dit filmpje laat in iets meer dan een minuut zien wat het inhoudt.
 
Wilt u meer weten of heeft u vragen? Laat het weten aan Michelle Emmen: m.emmen@movisie.nl.
 
Factsheet over arbeid en psychische aandoeningen
Net verschenen: een nieuwe factsheet over arbeid en psychische aandoeningen.

Download de factsheet
 
Movisie Participatieprijs
De Movisie Participatieprijs bekroont jaarlijks een initiatief dat de participatie bevordert van groepen die extra aandacht verdienen. Het thema van de vierde Movisie Participatieprijs is ‘deskundig door ervaring’. Movisie zoekt initiatieven waarbij het inzetten van de eigen ervaring voor een ander centraal staat. De inschrijving is gestart. Initiatieven kunnen zich tot 1 februari 2016 inschrijven.
 
 
Call Mental Health and well-being in the youth
Bij het Europese Programma voor Onderzoek en Innovatie kunt u voorstellen indienen met betrekking tot het verbeteren van de mentale gezondheid van jongeren. De aanvraag start op 29 juli 2016 en sluit op 4 oktober 2016.
 
 
Call for interest: sharing your dreams
Vanaf januari 2016 start Mental Health Europe een samenwerking met Shoot4change, een non-profitorganisatie van fotografen en artiesten. Schilder en tekenaar Daniela Vazzoler wil abstracte schilderijen maken gebaseerd op de dromen van mensen met psychische problemen, om te laten zien dat mensen met psychische problemen dezelfde dromen hebben als ieder mens.

Wilt u meer weten of meedoen aan dit anti-stigma project? Neem dan contact op met ophelie.martin@mhe-sme.org
 
Geen landelijk thema en breingeindag in de Week van de Psychiatrie 2016
De Week van de Psychiatrie is dit jaar van 29 maart tot 2 april. De Landelijke Werkgroep is op dit moment bezig met een hervorming van de Week van de Psychiatrie, die pas in 2017 haar beslag zal krijgen. Dit betekent voor 2016 dat de Werkgroep geen landelijk thema vaststelt en ook geen Breingeindag organiseert. Wel worden alle ggz-cliëntenorganisaties opgeroepen om de Week van de Psychiatrie 2016 als kader te gebruiken om actuele kwesties aan de kaak te stellen. 
 
Lees verder op de website van het LPGGz
 
 
Wil je je aan-of afmelden voor deze nieuwsbrief? Dat kan via deze link.
 
Heb je nieuws uit jouw regio dat je graag met anderen wilt delen? Meld het dan aan Marry Mos, m.mos@platformggz.nl
Landelijk Platform GGz 
Maliebaan 87
3581 CG Utrecht
030-236 37 65