Onder Windows 8.1 Mail werken sommige links niet!
12de editie
9 mei 2017
BEZOEK ONZE SITE:
 
 
IN DEZE NIEUWSBRIEF:
Colofon
Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven door de Wijkraad Overbos, in het kader van het nieuwsbrievenproject van de gemeente Haarlemmermeer.
Technische ondersteuning: Nwsbrf.nl.
 
Belangstellenden ontvangen deze nieuwsbrief per e-mail.
Voor geïnteresseerden zonder e-mail wordt een “papieren” exemplaar beschikbaar gesteld.
 
Contact
E-mail:
 
Postadres:
Muiderbos 212
2134 SZ  Hoofddorp
 
Telefoon: 06-51157854
Sociale media
 
Volg Wijkraad Overbos op Twitter en Facebook
 
    
 
Deel deze nieuwsbrief met anderen
 
ºººººº
Bagger in plaats van bloemen
Hoe de communicatie in drijfzand belandde
 
Eind februari werden wij zeer onaangenaam verrast door de stort van bagger langs de IJtocht nabij het Ravensbos. Waar eerst een prachtig stukje natuur was, met door de Heijmanshof ingezaaide bloemen, lag ineens een compleet baggerdepot. In onderstaand artikel wordt de gang van zaken nader uiteengezet.
 
Van verschillende omwonenden kwamen meteen verontwaardigde reacties binnen. De wijkraad reageerde hierop onmiddellijk met een brief richting gebiedsmanagement waarin o.m. gesteld werd:
 
“Als wijkraad doen we er alles aan om van de wijk Overbos een mooie, veilige en leefbare wijk te maken. Dit doen we in goede samenwerking met het gebiedsmanagement. Hoe kan het dan gebeuren dat er zonder enige wijze van participatie een compleet baggerdepot op een prachtige plek in de wijk wordt gecreëerd?”
 
Verder wees deze brief op de stankoverlast, het bedorven uitzicht en mogelijk gevaar voor mens en dier.
 
 
Wat gebeurt er met bus 169?
Ongerustheid na gerucht over opheffing
 
 
Wijkbewoners hebben verontrust gereageerd op geruchten dat buslijn 169 opgeheven gaat worden. Dit bericht was voor de HAP aanleiding om vragen te stellen aan het college van B&W.
In dit artikel gaan we nader op deze zaak in en vermelden wij het antwoord van wethouder Reneman.
 
Lijn 169 loopt vanaf station NS naar het Spaarne Ziekenhuis en doet in onze wijk het winkelcentrum aan. Daarmee vervult deze lijn een belangrijke functie voor veel wijkbewoners, m.n. voor degenen die slecht ter been zijn.
 
Bericht
In maart verscheen in de lokale pers plotseling een bericht over plannen van Connexxion om bovengenoemde buslijn eind van dit jaar op te heffen.
Hoewel het nog niet om een vaststaand feit ging, werd in de sociale media meteen met verbijstering gereageerd.
 
 
Boeiende bewonersavond 2017
Kwaadwillenden vriendelijk in de spotlight zetten
 
De bewonersavond die door de wijkraad op 5 april was georganiseerd, had als thema ‘Veiligheid’. De spreker van de avond, Valentijn Rippens, liet in een vlotte presentatie met veel humor zien hoe mogelijke misdrijven vaak voorkomen kunnen worden door (vriendelijk) proactief te reageren op situaties en gedragingen die als "ongewoon en niet in de haak" ervaren worden.
Na afloop was er nog een gezellige borrel waarin druk over alles nagepraat werd. Iedereen die wij spraken had de avond zeer de moeite waard gevonden.
 
Zo'n 35 wijkbewoners waren toegestroomd om deze avond mee te maken. Nadat wijkraadvoorzitter Johan Trompert de avond geopend had, introduceerde wijkagent Marco Burgman de gastspreker:
Valentijn Rippens is een oud-politieman die zijn sporen heeft verdiend in de beveiligingsbranche en op dit terrein trainer is geworden. Hij geeft nog les op de politieacademie, maar heeft ook trainingen gedaan in o.m. Israël.
 
 
 
Het wijkfeest met de braderie vindt dit jaar plaats op
zaterdag 24 juni van 10.00-17.00
in het wijkpark en het winkelcentrum.
 
Ook dit jaar organiseert Wijkraad Overbos in samenwerking met Sportservice Haarlemmermeer het zomerfeest. Daarnaast gaan de winkeliers een aandeel leveren in 't Paradijs.
Een kraam reserveren voor de braderie kan nog via zomerfeest@wijkraadoverbos.nl.
De kramen kosten € 25,00 per stuk. Een plattegrond met kraamindeling vindt u op www.wijkraadoverbos.nl/images/Wijkpark_2017.pdf
 
Wij hopen u weer te zien op het wijkfeest.
 
Interview met Mary van der Drift
“Zoek elkaar eens op”
 
Sinds februari 2015 kent de wijk Overbos een sociaal makelaar. Deze brengt de vragen en behoeftes in beeld van wijkbewoners die een probleem hebben, kijkt daarnaast naar wat in de wijk hiervoor beschikbaar is aan kwaliteiten en capaciteiten van zowel individuen als groepen/organisaties, en brengt vervolgens beide partijen met elkaar in contact.
Mary van der Drift heeft deze rol tot nu toe met verve vervuld. Denk b.v. aan de oprichting van de scootmobielclub en haar belangrijke rol voor het Welzijn-op-Recept project.
Nu zij door een tennisblessure tijdelijk geveld is, maken wij graag van de gelegenheid gebruik om haar voor onze nieuwsbrief te interviewen.
 
Wij bezoeken Mary op het adres van haar partner in Overbos waar zij voorlopig verblijft, omdat zij vanwege een gescheurde achillespees niet veel kan doen. Zij is erg blij dat ze binnenkort loopgips krijgt, want al dit stilzitten is niets voor haar. Nadat wij in een gezamenlijke actie de koffie en chocoladesoezen opgediend hebben, komt het gesprek vlot op gang.
 
Directiesecretaresse
 
Tot onze verbazing blijkt Mary geen sociale academie achtergrond te hebben. Zij heeft eerst zestien jaar als directiesecretaresse in het bedrijfsleven gewerkt. Toen zij een sterke behoefte voelde om iets anders te gaan doen, heeft zij een opleiding tot trainer in communicatieve vaardigheden en coaching gevolgd.
Hiermee gewapend is zij als coördinator buurtbemidddeling aan de slag gegaan bij MeerWaarde.
 
 
Contactgegevens Sociaal Makelaar Overbos:
 
E-mail: mary.vanderdrift@meerwaarde.nl
Mobiel: 06 ­- 45 00 70 85
 
Hoofdkantoor MeerWaarde
Dokter Van Dorstenstraat 1
2132 JR Hoofddorp
Tel: 023 – 569 88 88
 
Diabetes Challenge 2017
Binnenkort start ook in Hoofddorp weer de ‘Nationale Diabetes Challenge’, een wandelevenement georganiseerd door de Bas van de Goor Foundation.
 
Ook wijkraadslid Janny Timmerman gaat weer haar uiterste best doen om dit jaar de eindstreep te halen.
 
Voor informatie over dit evenement en om u aan te melden kunt u een e-mail sturen naar: ndc@gchaarlemmermeer.nl.
 
Foto: Bas van de Goor Foundation
 
Column gebiedsmanager
“Meer voor elkaar in de wijk Overbos”
 

Jo-Else Seinstra, gebiedsmanager

 
Als gemeente zijn we de afgelopen jaren voor steeds meer onderdelen in ‘het sociale domein’ verantwoordelijk. Ik heb het dan over bijvoorbeeld jeugdzorg, huishoudelijke hulp en ondersteuning thuis of (psycho)sociale hulpverlening.
 
Uitgangspunt is dat bewoners vaak heel veel zelf kunnen en willen als het gaat om zorg en welzijn voor zichzelf en de mensen om hen heen, maar dat we als het nodig is ondersteuning zo direct en nabij mogelijk regelen. Die steun kan vaak ook heel goed geboden worden door initiatieven in de wijk zelf.
 
In 2015 zijn we, zoals u misschien weet, gestart met een proef in Overbos: “Meer voor elkaar in de wijk”. Doel was om na te gaan hoe het ervoor staat in Overbos op 5 thema's rond kwaliteit van leven.
Deze vormen onze zogenaamde Schijf van Vijf: gezond opgroeien en leven, veilig opgroeien en leven, talenten ontwikkelen, in eigen onderhoud voorzien, meedoen en bijdragen aan de samenleving.
 
In de praktijk zijn er veel verschillende organisaties die bezig zijn op deze verschillende thema’s. Organisaties die elkaar soms ook nodig hebben om de juiste hulp te kunnen bieden en om activiteiten te organiseren die aansluiten op de ideeën en behoeften van u als wijkbewoner. Denk bijvoorbeeld aan het Centrum voor Jeugd en Gezin, de Regionale Instelling voor Beschermd Wonen (RIBW), Humanitas, Ons Tweede Thuis, de wijkraad, De Ark, gezondheidscentrum Overbos, Sportservice, de GGD, Altra, MeerWaarde, basisscholen, Ymere, de Horizon.
   
Een heleboel organisaties die u misschien lang niet allemaal kent maar als u ze nodig hebt, hoop ik dat u ze weet te vinden. Dat dit nog niet altijd eenvoudig is, weten we en bespreken we ook met elkaar tijdens onze maandelijkse netwerkbijeenkomsten.
 
Daarom gaan we het binnenkort hebben over hoe u en wij elkaar nog beter kunnen vinden. Hiervoor is een sociale kaart in de maak. Daar vertel ik in het najaar meer over. Ook hebben we het met al deze partners over wat leeft in Overbos en waar behoefte aan is. Zo hebben we het de komende tijd over (stille) armoede, over kwetsbare gezinnen en over eenzaamheid bij ouderen.
 
Heeft u zelf vragen over zorg en welzijn? Loopt u dan eens binnen bij het Pluspunt van Meerwaarde. Op maandag- en dinsdagochtend en op donderdagmiddag in wijkcentrum de Boskern. U wordt daar snel en goed geïnformeerd over wat er mogelijk is.
 
Om iets te organiseren in de wijk of als u een thema wilt agenderen, kunt u natuurlijk altijd contact zoeken met uw wijkraad. Als gemeente ondersteunen we daarbij altijd graag, bijvoorbeeld door de inzet van een wijkbudget. Wilt u hier meer over weten kijkt u eens op haarlemmermeergemeente.nl/taak/wijkbudget-voor-uw-wijk-buurt. Het gaat dan vooral om ‘samen doen’ maar dat is een actieve wijk als Overbos wel toevertrouwd!
 
Hartelijke groeten,
 
Jo-Else Seinstra
Gebiedsmanager Hoofddorp West
 
Opvolging van eerdere berichten
 
Overleg maaibeleid 2017
(Eerdere berichtgeving: Editie 8, Editie 10 en Editie 11)
Op 24 april hebben leden van wijkraad Overbos met vertegenwoordigers van wijkraad Floriande en gebiedsmanager Michael Ardewijn het maaibeleid in onze wijken doorgenomen.
 
Daarbij is voor de visualisering gebruik gemaakt van het nieuwe, speciaal voor dit doeleinde ontwikkelde computerprogramma. Dit maakte de zaak zeer overzichtelijk.
In het nieuwe beleid gaat weer iets vaker gemaaid worden: 2x per jaar. Alleen bij speciale siergrassen blijft dit 1x per jaar.
 
 
Overleg JOP in wijkpark
Op 27 maart heeft het jeugdoverleg Overbos plaatsgevonden. Daarin is gesproken over het wijkpark/de JOP.
(Er zijn inmiddels al weer verontrustende meldingen van omwonenden binnengekomen.)
Gezien de problemen van vorig jaar hebben de betrokken instanties gezamenlijk een aantal (strakke) afspraken gemaakt om herhaling te voorkomen:
 
  • De politie en straatcoaches verbaliseren per direct (dus niet eerst waarschuwen) bij strafbare feiten. Denk aan rijden met geel kenteken over het fietspad, rijden over gras (vernieling), alcohol onder de 18 jaar, troep maken, etc.
  • Bij overlastmeldingen noteren straatcoaches en politie vanaf heden namen (ID-controle).
  • De straatcoaches houden zo goed mogelijk bij wie van de JOP (en het wijkpark) gebruik maken, inclusief datum, tijdstip en bevindingen. Van onbekende jongeren wordt een ID gevraagd; bij bekenden volstaat het noteren van de namen. Deze gegevens worden genoteerd in de dagrapportage, en verschijnen in het wekelijkse overzicht dat via de betrokken adviseur Openbare Orde en Veiligheid (jeugd/evenementen) van de Gemeente aan de partners wordt verspreid.
  • Ook MeerWaarde noteert zijn bevindingen (wie, wanneer, hoe laat, wat). Verder gaat MeerWaarde een plan opstellen om samen met jongeren de JOP schoon te maken en op te knappen (nieuwe graffiti). De JOP zal dan feestelijk worden geopend met een hapje en een drankje waarbij de buurtbewoners ook worden uitgenodigd.
  • Gemeente zorgt dat op korte termijn rondom de JOP meer (half)verharding wordt aangelegd.
 
Driedubbel feest in De Ark
Tekst: Persbericht De Ark
 
In het weekend van 19, 20 en 21 mei a.s. is het driedubbel feest in De Ark.
Allereerst gaat de vergroening van De Ark een nieuwe fase in.
Verder bestaat De Ark 30 jaar, en tot slot is Aarnoud van der Deijl 25 jaar predikant.
 
Het feestweekend start op vrijdag 19 mei om 14.00 uur (inloop 13.30 uur) als wethouder John Nederstigt twee fruitbomen aanbiedt aan twee buren van De Ark.
 
Vorig jaar won De Ark de derde prijs in de wedstrijd om het groenste idee van de Haarlemmermeer.
 
 
Het idee was om iets te doen aan wateroverlast, aan fijnstof en aan de kwaliteit van de leefomgeving.
Er is een ondergrondse wateropslag, een verticale tuin om het kerkgebouw en er zijn zonnepanelen op het dak van De Ark aangelegd. In dit project is o.a. samengewerkt door de gemeente, GroenRijk Zwanenburg en De Ark zelf. Maar ook leerlingen van Kaj Munk zijn erbij betrokken geweest, het centrum voor Duurzaamheid NMCX en nog vele andere partners.
Een bijzonder element is dat er niet alleen zonnepanelen op De Ark zijn aangebracht, maar dat er ook aan drie gezinnen in Bangladesh zonnepanelen worden geschonken.
Iedereen is van harte welkom om het eindresultaat te komen bewonderen en er met De Ark het glas op te heffen.
 
Op zaterdag 20 mei is er vanaf 20.00 uur (inloop 19.30 uur) een muziek- en cabaretavond in De Ark waarin vooral het dertigjarig bestaan van De Ark wordt gevierd. Arkers zullen zich daarbij van hun meest muzikale en grappigste kant laten zien. Opnieuw is iedereen welkom.
 
Op zondag 21 mei zal er in de viering die om 10.30 uur begint (en ook hier staat de koffie al om 10.00 uur klaar) vooral worden stilgestaan bij het ambtsjubileum van de predikant. Opnieuw zal een boom een grote rol krijgen, namelijk de vijgenboom waarin volgens het Bijbelverhaal Zacheüs zich verborg, maar toch ook liet vinden. Het thema van de vieren is ‘zoeken en vinden’. Ook bij deze viering is iedereen van harte welkom.
 
Erbij horen Kids
   
Sportservice Haarlemmermeer organiseert samen met een aantal partners onderstaande activiteiten voor kinderen van 6 t/m 13 jaar met een chronische aandoening.
 
BINGO middag voor senioren
 
Agenda’s De Ark en De Boskern
De Ark
De Boskern
Voor nadere details zie: Website De Ark
N.B. voor sommige activiteiten dient u zich ingeschreven te hebben!
Voor nadere details zie: Website De Boskern
N.B. voor sommige activiteiten dient u zich ingeschreven te hebben!
   
Markt-In
Elke dinsdag 13.30-16.00
Vrije inloop
Het Praathuis
Elke vrijdag 09:00-17:00
Elke vrijdag 17:30-20:00
Wereldwinkel
Elke 1e en 3e zondag vd maand rond kerkdienst
Elke 2e en 4e dinsdag 13.30-16.00
Tai Chi
 
Chinese dans
Elke woensdag 09:00-12:00
 
Elke woensdag 14:00-17:00
Repair Café
Elke 3e woensdag vd maand 13.30-16.00.
Computercursus
Elke maandag 13:00-16:30
Wandelen voor Uganda
10 km: 20-05, 17-06, 15-07, 19-08, 16-09, 21-10, 18-11, 16-12
20 km: 27-05, 24-06, 29-07, 26-08, 30-09, 28-10, 25-11, 30-12
Bridge
Elke maandag 13:00-17:00
Taizévieringen
2017: 28-05, 24-09 en 26-11
Klaverjassen
Elke dinsdag 12:00-17:00
 
 
Mindfulness
Elke dinsdag 19:30-22:00
Feest De Ark
Fruitbomen
Vrijdag 19 mei, 14:00
Yoga
Elke dinsdag 18:30-19:30
Start 23 mei
Feest De Ark
Cabaretavond
Zaterdag 20 mei, 20:00
Wandelen
Elke maandag 09:30-11:00
Elke donderdag 09:30-11:00
Feest De Ark
Jubileum predikant
 
Zondag 21 mei, 10:30
Biljarten
Elke dinsdag en donderdag 09:00-12:00
 
 
Darten
Elke donderdag 19:00-23:00
 
 
Naaiclub
Elke maandag 09:00-12:00
 
 
Hobby-/
handwerkclub
Elke dinsdag 13:30-15:30
 
 
Ouderen gym
Elke donderdag 09:00-12:00
 
 
Fybro gym
Elke donderdag 09:30-12:00
 
 
Financieel Café
Elke donderdag 13:00-15:00
 
 
Pluspunt (Meerwaarde)
T: 06–57619738
E: pluspuntoverbos
@meerwaarde.nl
Elke maandag: 09:30–12:30
Elke dinsdag: 09:30–12:30
Elke donderdag: 13:00–16:00
Op andere dagen/tijden uitsluitend op afspraak.
 
Vervolg van “Bagger in plaats van bloemen”
 
Bewonersvergadering
In de bewonersvergadering van 8 maart 2017 kwam gebiedsbeheerder Michael Ardewijn uitleg geven:
  • De verdeling van de werkzaamheden is bij dit soort projecten als volgt: Het Hoogheemraadschap Rijnland is de uitvoerder (besteedt dit uit aan een aannemer) en de Gemeente is “ontvangplichtig” voor wat er door Rijnland uit de sloten/vaarten gehaald wordt. D.w.z. dat de Gemeente dient te bepalen of deze bagger afgevoerd moet worden of dat deze ter plekke gespreid en gefreesd wordt.
  • In dit traject was er van alles misgegaan in de communicatie; degene die hiervoor had moeten zorgen, was juist op dat moment op vakantie. Inmiddels was een excuusbrief opgesteld, die aan de bewoners (en de wijkraad) gestuurd ging worden.
  • Ardewijn zegde toe dat de hekken om het baggerdepot beter aan elkaar vastgezet zouden worden.
  • Het onterechte en nodeloos alarmerende bord over “drijfzand” zou zo spoedig mogelijk vervangen worden door een meer passende melding. 
  • Er moest rekening gehouden worden met een periode van meerdere weken, afhankelijk van het weer, voordat de baggermassa voldoende ingeklonken was om hier iets mee te doen.
In deze bewonersvergadering werd ook ter discussie gesteld of deze ophoging met bagger überhaupt toegestaan is. Besloten werd hierover een vraag te stellen aan de gemeenteraad.
 
E-mail Ardewijn
In een mail van 31 maart 2017 berichtte Michael Ardewijn dat hij contact had gehad met het Hoogheemraadschap. Deze instantie had aangegeven dat de baggerwerkzaamheden in het geheel niet naar de wens van Rijnland waren uitgevoerd. Gemaakte afspraken tussen de aannemer en de opdrachtgever van het baggerwerk (het Hoogheemraadschap van Rijnland) waren niet gerespecteerd. Het Hoogheemdraadschap had op zijn beurt verzuimd het toegezegde informatietraject af te lopen.
Namens de Gemeente betuigde hij nogmaals zijn spijt over de gang van zaken en liet weten aangegeven te hebben dat toekomstig baggerwerk niet meer op deze manier uitgevoerd kan en mag worden. Er worden nieuwe contractuele afspraken gemaakt opdat een herhaling niet meer voorkomt.
“We verwachten binnenkort van het Hoogheemraadschap een schrijven met daarin oplossingen en een verbetertraject. Voor wat betreft de huidige probleemlocaties zijn we nog in gesprek met onze specialisten hoe e.e.a. weer zo snel mogelijk verbeterd kan worden. Zodra ik daar meer over weet, laat ik dat direct weten.”, aldus Ardewijn.
 
Bagger gaat toch weggehaald worden
Laatste bericht van de gemeente: “Na intensieve gesprekken met het Hoogheemraadschap van Rijnland is besloten dat alle bagger op het veldje bij Ravensbos zal worden verwijderd. Het veld zal daarna worden gevlakt en opnieuw worden ingezaaid met akkerflora. Dit mengsel is samengesteld op advies van onze polderecoloog. Hierdoor zal er snel weer een kleurrijk beeld ontstaan.
De bagger die in de berm van de IJtocht is verwerkt, zal niet worden afgevoerd. De bagger is hier goed verspreid.”
 
Vervolg van “Wat gebeurt er met bus 169?”
 
Omdat men niet wilde dat de wijkbewoners plots voor een voldongen feit zouden komen te staan, zette wijkraad Overbos dit onderwerp ook op de agenda van de bewonersvergadering.
 
Vragen aan Burgemeester en Wethouders
Om dezelfde reden stelde lokale politieke partij HAP op 30 maart vragen aan het college van B&W en liet een persbericht uitgaan. Gevraagd werd of B&W vernomen had van eventuele plannen om lijn 169 op te heffen. “We begrijpen dat er nog geen definitieve besluiten zijn genomen over de nieuwe dienstregeling per december, maar we kunnen het onheil maar beter voor zijn. Misschien valt het tij dan nog te keren.”, aldus Henk van Steenis namens de HAP.
 
In hun antwoord gaven B&W aan op de hoogte te zijn van de geruchten. Verder lieten zij weten dat “vervoersbedrijf Connexxion momenteel onderzoekt hoe zij op een goede manier hun nieuwe dienstregeling die in december ingaat, kan uitvoeren.... zolang eventuele wijzigingen nog in onderzoek zijn, wordt hier inhoudelijk niet tussentijds over gecommuniceerd.”.
Op de vraag hoeveel invloed de gemeente hierop kan uitoefenen, werd geantwoord dat de portefeuillehouder Verkeer een advies kan uitbrengen over de uitwerking van het Vervoerplan 2018. Verder is echter het DB van de Vervoerregio Amsterdam opdrachtgever van het openbaar vervoer in de concessie Amstelland-Meerlanden. Het DB toetst het vervoerplan aan de afspraken waarop de concessie gebaseerd is, en neemt naar verwachting medio juni 2017 een besluit over het Vervoerplan 2018.
B&W zeggen toe de Gemeenteraad op de hoogte te zullen houden van alle relevante ontwikkelingen.
 
Reactie wethouder Reneman
Wethouder Reneman, die o.m. verkeer & vervoer in zijn portefeuille heeft, liet nog het volgende weten: “Er is wat onrust ontstaan over het al dan niet verdwijnen van lijn 169 in Hoofddorp. We kunnen u geruststellen: Lijn 169 komt in min of meer ongewijzigde vorm terug in de nieuwe concessie Amstelland-Meerlanden.”.
Voor verdere informatie verwijst hij naar de speciale webpagina's van Connexxion (www.connexxion.nl/aml), waarop het vervoerplan binnenkort komt te staan.
 
Hiermee zullen we het voorlopig moeten doen.
 
Vervolg van “Boeiende bewonersavond 2017”
 
In een vlot tempo en met de nodige humor nam hij met de aanwezigen door hoe criminelen te werk gaan en welke voorbereidende activiteiten (observaties en dry runs) een oplettende burger kunnen opvallen. Hij moedigde zijn publiek aan om meer te vertrouwen op hun intuïtie dat er “iets niet klopt”.
Wanneer een mogelijk kwaadwillende in het voorbereidende stadium al merkt dat hij/zij "gezien" wordt, kan dit op zichzelf al ontmoedigend werken. Belangrijk is daarbij wel dat men als burger geen risico neemt met de eigen veiligheid en bij een mogelijk kwaadwillende persoon langs beleefd-vriendelijke weg probeert uit te vissen wat deze aan het doen is.
Daarnaast is het belangrijk de politie tijdig te waarschuwen, ook wanneer nog niet echt duidelijk is of er sprake is van een ophanden zijnd misdrijf. De politie heeft liever een keer een loos alarm dan dat zij pas achteraf hoort dat omstanders eigenlijk al zo'n vermoeden hadden dat ....
Wijkagent Marco Burgman gaf aan dat voor dit soort waarschuwingen ook 112 gebruikt mag worden.
 
Vervolg van "Interview met Mary van der Drift"
 
Na 6 jaar kreeg zij de functie van sociaal makelaar aangeboden. Deze nieuw gecreëerde functie sloot prachtig aan bij wat haar het beste ligt: verbindingen leggen en netwerken opbouwen.
 
Verbindingen maken
Het werk van een sociaal makelaar begint met het verzamelen van informatie over welke behoeftes er onder de wijkbewoners leven en welke organisaties en groepen in de wijk actief zijn en wat deze te bieden hebben. Daarna worden vraag en aanbod in een zo goed mogelijke afstemming bij elkaar gebracht. Het doel hiervan is vooral om mensen uit hun isolement te halen. Dit gebeurt niet alleen door een groep of bezigheid te vinden die voor hen zinvol is, maar ook door te zoeken naar wat zijzelf voor anderen kunnen betekenen.
Mary krijgt vaak mensen doorverwezen via de hulpverlening, met name sinds het project Welzijn-op-Recept begonnen is. Daarnaast zorgt zij ervoor dat zij in de wijk goed zichtbaar en makkelijk benaderbaar is. Zo heeft zij ook een netwerk van informele contacten opgebouwd dat haar op de hoogte houdt van wat er in de wijk gaande is.
 
Wat onder de mensen leeft
De behoeftes van mensen kunnen op het eerste gezicht heel simpel en praktisch zijn: De deur uit kunnen, de scootmobiel durven gebruiken, etc. Voor de betrokken personen heeft dit echter een veel grotere betekenis, omdat het om hun bewegingsvrijheid en gelegenheid tot anderen ontmoeten gaat. Een training in b.v. sociale vaardigheid, waardoor mensen zelf contacten zouden kunnen opbouwen? Voor oudere eenzame mensen blijkt dit vaak al te lastig te zijn, zeker als er een computer aan te pas komt.
Een groep die in onze wijk nogal aan zijn lot wordt overgelaten, wordt volgens Mary gevormd door alleenstaande vrouwen tussen ongeveer 55 en 65 jaar. Voor die groep zou zij graag wat meer mogelijkheden willen helpen ontwikkelen. Zij denkt o.m. aan een zangkoor of een ontmoetingsgroep waarbij de betrokkenen elkaar leren kennen.
 
Een functie met voordelen
Een voordeel van haar specifieke functie is dat zij niet echt productie hoeft te draaien en ruimschoots de tijd voor mensen kan nemen. Soms komt de belangrijkste informatie pas boven tijdens de afsluiting van het gesprek.
Wij vragen of het voor haar moeilijk is om zich te beperken tot bemiddeling en niet zelf als maatje/hulpverlener te gaan optreden, wanneer mensen een sterk emotioneel appèl op haar doen. “Ik kan wel goed de grens trekken; mogelijk omdat ik van oorsprong geen hulpverlener ben.”
 
... en Mary zelf?
Mary komt oorspronkelijk uit Warmond. Een van haar zussen is verpleegkundige, maar verder is het geen hulpverlenersfamilie. Zij woont sinds haar scheiding in Haarlem en beschouwt haar woning daar als haar “cocon”, de plek waar zij zich helemaal op haar gemak voelt. Mary heeft een 16-jarige zoon. Zij mag graag bewegen, b.v. tennissen, en zingt in een koor. Verder leest zij graag; zo zit zij nu midden in 'Lion' van Saroo Brierley, dat zij een erg goed boek vindt. Zij had gedacht dat haar huidige fysieke belemmering haar veel tijd zou geven om te lezen, maar dat is vooral de eerste weken na het ongeval flink tegengevallen.
 
Gevraagd naar een persoonlijk motto zegt zij: “Zoek elkaar eens op”. Dat lijkt ons een haar op het lijf geschreven uitspraak.
 
Wijkraad Overbos, Hoofddorp, gemeente Haarlemmermeer