Nieuwsbrief 
oktober 2014
Open voor werk is een landelijk samenwerkingsproject dat (ex)ggz-cliënten, familie, gemeenten, werkbemiddelaars en werkgevers dichter bij elkaar brengt. Doel van het project is het vergroten van de mogelijkheden voor (o)ggz-cliënten bij arbeidsparticipatie, inclusief arbeidsmatige dagbesteding en vrijwilligerswerk. Het project zet zich ook in voor (behoud van) werk voor mantelzorgers.
 
 
Toetsing: zijn gemeenten klaar om ggz-cliënten aan het werk te helpen?
Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten in de volle breedte verantwoordelijk voor het ondersteunen van ggz-cliënten bij het vinden en behouden van werk. Open voor Werk toetst of gemeenten klaar zijn voor deze taak en wil daarmee een dialoog tot stand brengen tussen gemeenten en cliëntvertegenwoordigers over verbeterpunten. De toetsing helpt gemeenten om een goede start te maken met de participatiewet.
 
 
Landelijke tussenrapportage: onvoldoende kennis ggz-cliënten bij gemeenten
Gemeenten weten nog niet altijd goed vorm te geven aan de ondersteuning van ggz-cliënten bij het vinden en behouden van werk. Onvoldoende kennis van de doelgroep en het cliëntperspectief speelt hierbij een rol. Dit blijkt uit de Landelijke tussenrapportage van Open voor Werk.
 
 
Gratis voorlichtingen voor gemeenten door ervaringsdeskundigen
Hoe ontdek je de wensen, behoeften, mogelijkheden en talenten van mensen met een psychische achtergrond? Grijp nu je kans en nodig de ervaringsdeskundige voorlichters van Open voor Werk uit. Wij bieden gratis voorlichting over de arbeidsmogelijkheden en begeleidingswensen van (ex)ggz-cliënten (of naasten) bij re-integratie, werk en/of dagbesteding.
 
 
Divosa-Najaarscongres 27 november
In de workshop 'Samenwerken met ervaringsdeskundigen uit de ggz' vertellen het LPGGz en ZONactief op het Divosa-Najaarcongres over de inzet van ervaringsdeskundigen als coach voor cliënten en als voorlichter voor klantmanagers en jobcoaches.
 
 
Bijeenkomst Het woord is aan u!
Op 22 november organiseren Ieder(in), het Landelijk Platform GGz en de NPCF de bijeenkomst ‘Het woord is aan u’. Hier wisselen we ervaringen uit over de belangenbehartiging rond de participatiewet én starten we een monitor om te zien welke gemeenten goed letten op belangen van mensen met een handicap bij het schrijven van de verordeningen.
 
 
Onderzoek Trimbos-instituut: 19% ggz-cliënten heeft betaald werk
Het Trimbos-instituut heeft met het panel Psychisch Gezien onderzoek gedaan naar de werksituatie en werkbeleving van mensen met aanhoudende psychische problemen. Hieruit blijkt onder meer dat 19% van de panelleden betaald werk heeft, tegenover 70% van de algemene bevolking en dat 1 op de 3 panelleden zonder werk het komende jaar graag wil werken.
 
 
 
Op de website van het LPGGz staat meer informatie over Open voor Werk. Hier vindt u onder andere een visiedocument, criteria,  ervaringsverhalen en een overzicht van cliëntgestuurde initiatieven op het gebied van werk.
 
Heeft u tips voor de redactie of wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Mail naar communicatie@platformggz.nl.