Nieuwsbrief mei
 
Het programma Regie in de regio zet zich in voor meer ruimte voor en een sterke stem van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit doen wij samen met mensen met een psychische kwetsbaarheid, hun naastbetrokkenen, belangenorganisaties, raden en sleutelpersonen in de regio. In deze nieuwsbrief vindt u informatie over relevante ontwikkelingen voor mensen die op regionaal niveau actief zijn. De nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar.
 
 
Something inside so strong – De Dag van de Ervaringsdeskundige
Vrijdag 22 april 2016 was het zover: de eerste Dag van de Ervaringsdeskundige. Ruim 500 ervaringsdeskundigen kwamen bijeen in ’t Raodhoes te Venlo. De initiatiefneemster voor de Dag, Sonja Visser van de Stichting Zelfregie Nederland, had de behoefte van ervaringsdeskundigen om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren, uitstekend ingeschat. Het totaal aantal aanmeldingen bleek uiteindelijk veel groter dan de zaalcapaciteit.
 
 
Uit en in de regio
  • Op 20 mei organiseren Stichting Cliëntenperspectief GGz en Gemeente Almere een bijeenkomst over 'Goede Gezamenlijke zorg', om samen te bouwen aan een regio-agenda GGz Flevoland. De bijeenkomst vindt plaats in Provinciehuis Flevoland aan de Visarendweg 1 te Lelystad.
  • Doe mee met de social run! Loop of fiets mee, of biedt een slaapplaats aan. Meer informatie vind je op de website van Samen Sterk Zonder Stigma.
 
Seminars, speciaal voor regionale cliënten- en familieorganisaties
  • 19 mei, 12.00-16.00: Effectieve belangenbehartiging: hoe doe je dat? Met Lenie Scholten (oud-wethouder Eindhoven en Nijmegen), Henriëtte van der Pol (Kompassie) en Rob de Boer (Movisie).
  • 24 mei, 12.00-16.00: bekend maken van je resultaten. 
  • 22 juni, 12.00-16.00: onafhankelijke cliëntondersteuning.
Meer informatie over de seminars vind je op de website van het LPGGz
 
Ga met je gemeente aan de slag met het advies toekomst beschermd wonen
De bijeenkomsten over de toekomst van het beschermd wonen leverden per regio een sterke lokale agenda op. De belangrijkste signalen zijn:
  • Angst voor vereenzaming: is er voldoende zorg als ik dat nodig heb en ben ik welkom?
  • Kans op participatie. Heel veel mensen met langdurige en ernstige psychische problematiek willen daadwerkelijk meedraaien in de samenleving. Hoe maken we dat realistisch?
  • Gebrek aan kennis mbt psychische problematiek en herstel bij Wmo-loketten en sociale wijkteams
  • Er is aandacht nodig voor werk, onderwijs en sociale rollen, zodat herstel en participatie daadwerkelijk mogelijk wordt.
Ga met deze signalen aan de slag en werk samen met je gemeente aan een lokaal maatschappelijk actieprogramma. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor zelfregiecentra en ervaringsdeskundigen.

Wil je meer weten of hulp bij het concreet aan de slag gaan? Mail Marry Mos: m.mos@platformggz.nl 
 
Wijzigingen in financiering beschermd wonen op z'n vroegst in 2018
Eind 2015 zijn twee belangrijke adviezen uitgekomen die gevolgen kunnen hebben voor de financiering van beschermd wonen. Het Zorginstituut bracht een advies uit over toegang voor de ggz-doelgroep tot de Wet Langdurende zorg en de commissie Dannenberg schetste een toekomstvisie voor beschermd wonen, inclusief een voorstel om de financiering anders in te richten. Sindsdien is het stil op dit gebied. 
  
 
Rapportage Transitiesommissie Sociaal Domein
De Transitiecommissie Sociaal Domein houdt de vinger aan de pols bij alle decentralisaties in het sociaal domein. Op 18 maart bracht de commissie haar vierde voortgangsrapportage uit. Hierin staan diverse knelpunten waar het LPGGz en aangesloten organisaties ook regelmatig op wijzen:
  • De cliëntondersteuning bereikt met name mensen met een psychische en verstandelijke beperking onvoldoende.
  • Gemeenten moeten meer investeren in specialistische kennis binnen wijkteams om kwetsbare burgers beter te (her)kennen en te ondersteunen.
  • Het domein werk en inkomen moet beter geborgd worden in de lokale integrale aanpak.
  • Er is meer aandacht nodig voor schuldenproblematiek en vroegsignalering en de toegang tot schuldhulpverlening moeten beter.
Meer informatie vind je op transitiecommissiesociaaldomein.nl
 
Beschermd wonen met pgb
Voor wie? Wat is het en hoe vraag ik het aan?
Of: Hoe heb ik invloed op het beleid?

PerSaldo en het LPGGz komen graag bij jou en andere geïnteresseerden langs om je nader te informeren over het pgb. Bijvoorbeeld over hoe je het kunt aanvragen, hoe je dat het beste kunt opschrijven en wat je kunt doen als je situatie verandert.
 
Ook komen we graag langs om belangenbehartigers van mensen met een behoefte aan beschermd wonen met een pgb te informeren over de nieuwste stand van zaken. En om in te zoomen op het hoe en wat van belangen behartigen. Het gaat om vragen als: "Hoe praat ik mee en waarover dan eigenlijk?"
 
Meer weten? Lees de flyer Beschermd wonen met pgb en stuur je (aan)vraag naar voorlichting@pgb.nl ovv Regie in de regio.
 
Meld je aan voor Nieuwe wegen met ggz en opvang
Ben jij een initiatief op gebied van wonen, opvang en bescherming? Of heb je ambitie op dit gebied? Meld je dan aan voor Nieuwe wegen met ggz en opvang.
 
In totaal kunnen 30 samenwerkingsinitiatieven ondersteund worden in het kader van dit programma. Inmiddels hebben 19 initiatieven besloten om aan het programma deel te nemen. Er is dus nog ruimte, met name voor initiatieven gericht op nieuwe vormen van wonen, opvang en bescherming. Ken jij een samenwerkingsverband/netwerk met ambitie en initiatieven op dit gebied, die gebaat zou zijn met deelname aan dit programma? Geef het door.
 
Meer informatie vind je op nieuwewegenggzenopvang.nl
 
16 juni uitreiking Hersteleuroprijs 2016
Om meer aandacht te krijgen voor zelfmanagement, eigen regie, herstel en herstelondersteunende zorg gaat Coöperatie VGZ samen met het Landelijk Platform GGz ook in 2016 vier organisaties financieel ondersteunen met een gezamenlijk bedrag van grofweg € 100.000,-. Dat doen we door het uitreiken van de Hersteleuroprijs. Het geldbedrag van circa 100.000,- wordt beschikbaar gesteld door grote geïntegreerde ggz-instellingen. Zij dragen hiervoor € 1,- af per ingekochte DBC van VGZ; de zogenaamde VGZ-hersteleuro. Ruim dertig organisaties hebben zich aangemeld voor de Hersteleuroprijs 2016.
 
 
Klijnsma en Van der Meer: cliëntenparticipatie bij werk in de regio is een must
Eén aanspreekpunt in de arbeidsmarktregio voor overleg met cliënten. Regel cliëntenparticipatie ook op regionaal niveau. Dat is wat staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en LCR-voorzitter Gerrit van der Meer schrijven in een brief aan alle gemeenten van Nederland: "Cliëntenparticipatie is meer dan een wettelijke verplichting, het draagt bij aan de effectiviteit en doelmatigheid van beleid en uitvoering".
 
 
Gemeenten onderzoeken ervaringen Wmo
Vanaf 2016 moeten gemeenten de ervaringen van hun inwoners met de Wmo jaarlijks onderzoeken. Gemeenten gaan dit ‘Wmo-cliëntervaringsonderzoek’ in februari inrichten en vanaf april uitvoeren. Het is goed als belangenbehartigers meepraten over dit onderzoek, zowel over de opzet als de uitkomst. 
 
Meer informatie vind je op de website van Ieder(in)
 
Wil je je aan-of afmelden voor deze nieuwsbrief? Dat kan via deze link.
 
Heb je nieuws uit jouw regio dat je graag met anderen wilt delen? Meld het dan aan Marry Mos, m.mos@platformggz.nl
Landelijk Platform GGz 
Maliebaan 87
3581 CG Utrecht
030-236 37 65