Nieuwsbrief oktober 2015
 
Het programma Regie in de regio zet zich in voor meer ruimte en een sterke stem voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit doen wij samen met mensen met een psychische kwetsbaarheid, hun naastbetrokkenen, belangenorganisaties, raden en sleutelpersonen in de regio. In deze nieuwsbrief vind je informatie over relevante ontwikkelingen voor mensen die op regionaal niveau actief zijn. De nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar.
 
 
Taskforce-leden stellen zich voor
Sinds augustus is de ‘Taskforce GGz: van Zorg naar Zelfregie’ aan de slag. De leden zijn Eleonoor Willemsen, Oebele Herder, Petra van Buren en Willeke van den Hoek. Zij gaan elk in een eigen regio in gesprek met gemeenten. De agenda voor die gesprekken wordt opgesteld in samenwerking met de regionale cliënten- en familieorganisaties en de betreffende gemeenten.
 
 
 
Nieuwe ronde voor projecten om stigma tegen te gaan
Net als vorig jaar kunnen regionale cliëntenorganisaties en cliëntgestuurde initiatieven weer projecten indienen bij Samen Sterk Zonder Stigma. De deadline is 30 oktober om 13.00 uur.
 
 
 
Uit de regio...
  • In de regio’s Noord-Holland en Drenthe organiseren actieve VMDB-vrijwilligers volop bijeenkomsten: er zijn huiskamergroepen, themabijeenkomsten, wandelingen, gezamenlijk eten en ontmoetingsavonden. Meer weten? Kijk op de website van de VMDB
  • De gemeente Enschede wil gaan werken met verplichte cliëntaudits voor de aanbieders van Beschermd Wonen om de kwaliteit te toetsen. Een groep cliënten wordt geschoold om audits uit te voeren bij de diverse aanbieders.
  • Tip voor gemeenteambtenaren die meer inzicht willen in de ggz: wordt maatje van iemand met een psychische kwetsbaarheid.
 
Factsheet Beschermd wonen en pgb
Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wonen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid onder verantwoordelijkheid van 43 Centrumgemeenten. Zij maken, samen met hun regiogemeenten, beleid voor de komende jaren. Deze factsheet geeft aan wat gemeenten met dit beleid kunnen regelen, welke vrijheden er zijn en ook welke wettelijke randvoorwaarden. Waar moet jij op letten als cliënt of familie vertegenwoordiger als je wilt zorgen dat het pgb voor Beschermd Wonen in jouw gemeente goed geregeld wordt?
 
 
Startnotitie regionale beleidsagenda ggz
Het Landelijk Platform GGz heeft een Startnotitie regionale agenda opgesteld. Het is een hulpmiddel om in de regio vanuit cliënt- en familieperspectief te komen tot een beleid voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.
  
 
Beroepsvereniging cliëntondersteuners
Onlangs is de Beroepsvereniging van Cliëntondersteuners voor Mensen met een Beperking (BCMB) opgericht. Doel is om de onafhankelijke cliëntondersteuning herkenbaar te profileren en te organiseren. Hoewel de vereniging een initiatief is van cliëntondersteuners bij MEE, zijn ook cliëntondersteuners die niet werkzaam zijn bij een MEE-organisatie van harte uitgenodigd om lid te worden en mee te denken in commissies.
 
Lees meer over de BCMB op www.bmcb.nl
Download de Handreiking cliëntondersteuning vanuit cliëntenperspectief van Aandacht voor Iedereen  
 
Handreiking Zorginstituut
Zorginstituut Nederland heeft de handreiking ‘De wettelijke domeinen voor zorg en ondersteuning aan mensen met een psychische stoornis’ vastgesteld. De handreiking geeft een overzicht van de verschillende domeinen waar de ggz actief is en richt zich vooral op de grensvlakken tussen die domeinen: Jeugdwet, Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Zorgverzekeringswet
(Zvw) en Wet langdurige zorg (Wlz). Vragen en reacties op de handreiking zijn van harte welkom. 
 
 
Regionale sleutelpersonen in beeld 
Niki Schipper heeft in opdracht van het LPGGz in kaart gebracht welke mensen actief zijn in de regio’s vanuit de landelijke cliënten- en familieorganisaties, regionale cliëntenorganisaties en cliëntgestuurde initiatieven, en wie er in de Wmo-raad zitten vanuit psychische kwetsbaarheid.
 
Wil je in jouw regio in contact komen met deze mensen? Neem dan contact op met Marry Mos: m.mos@platformggz.nl.
 
VAN HET THEMA WERK EN INKOMEN
 
Kostendelersnorm
Op 22 september is een zwartboek over de kostendelersnorm overhandigd aan wethouder Vliegenthart. De kostendelersnorm houdt in dat iedereen vanaf 21 jaar die in een huis woont met anderen met een inkomen, gekort wordt op zijn uitkering. In het zwartboek staan verschillende voorbeelden van schrijnende situaties die hierdoor ontstaan. Het Landelijk Platform GGz en Mezzo hebben een brief gestuurd aan de Tweede Kamer om het zwartboek onder de aandacht te brengen en te pleiten voor afschaffing van de kostendelersnorm.
 
Signalen en vragen over de kostendelersnorm kunt u doorsturen naar meldjezorg@platformggz.nl
 
Routewijzer voor het vinden van werk
Het project Routewijzer gaat een website ontwikkelen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid op zoek naar werk. Hier vind je informatie over de juridische kaders, hoe je werkervaring op kunt doen, het starten van een eigen bedrijf, waar je op moet letten als je langdurig ziek wordt en werkt, en nog veel meer.
 
Ken je nog andere mooie projecten of methoden rond werkervaring en sociale activering, geef ze door aan Jessica van den Toorn: JvandenToorn@verwey-jonker.nl
 
Goed wonen voor iedereen
Goed wonen moet voor iedereen bereikbaar zijn, dat is de doelstelling van PG werkt samen Wonen. Daarom is er een website ontwikkeld met een sneltest en informatie. De website is heel nieuw en zal nog worden aangevuld en uitgebreid.

Ga naar de website www.goedwonenvooriedereen.nl 
 
Workshops zelfregiecentrum als algemene voorziening
Op de studiedag Beschermd Wonen hebben Sonja Visser en Cora Brink de workshop 'Zelfregie, hoe werkt het (wel)?' gegeven. We hebben laten zien dat je een algemene voorziening kunt maken waar ook mensen met een psychische kwetsbaarheid zich welkom voelen en zich vanuit eigen regie kunnen ontwikkelen. Het verhaal sprak enorm aan. Als vervolg willen we inzicht geven in wat je kunt besparen met een dergelijke voorziening, door middel van een maatschappelijke kosten/baten analyse.
 
Wil je meer weten of zo'n workshop in jouw regio houden? Neem dan contact op met Cora Brink: c.brink@platformggz.nl
 
Tips betrekken migranten bij adviesraden en cliëntenorganisaties
Migranten worden nog onvoldoende betrokken bij het werk van adviesraden en cliëntenorganisaties. Maar hoe betrek je migranten bij je organisatie? Welke mensen moet je benaderen, waar vind je ze en hoe kom je op de hoogte van wat er bij hen speelt? Helena Kosec is werkzaam bij Pharos, het expertisecentrum voor gezondheidsverschillen. Zij laat in vier stappen zien hoe adviesraden en cliëntenorganisaties aan de slag kunnen met participatie van (niet-westerse) migranten.
 
 
BIJEENKOMSTEN, CONGRESSEN EN CURSUSSEN
 
Themabijeenkomsten Beschermd wonen
Aandacht voor iedereen organiseert in 2015 een reeks bijeenkomsten over Beschermd wonen, voor leden en ondersteuners van cliënten- en familieraden in de ggz die actief zijn op lokaal en regionaal niveau.
 
 
Workshop 'Het kan. Start met uw persoonlijk plan'
Deze nieuwe workshop is voor iedereen die het keukentafelgesprek met de gemeente gaat voeren. U leert beter aan te sturen op wat u belangrijk vindt in het leven, welke zorg of ondersteuning u daarbij nodig heeft en hoe deze er volgens ú uitziet. De workshop bestaat uit 2 dagdelen en is gratis.
 
 
11 november Cursus 'Wmo: Kansen vanuit GGz-cliëntenperspectief'
Hoe oefent u namens uw cliëntenorganisatie invloed uit op de ontwikkeling van de zorg en ondersteuning in uw gemeente?

"Deze cursus geeft een goed beeld van de Wmo, en wat deze allemaal te bieden heeft. Binnen de Wmo is er behoorlijk wat ruimte voor nieuwe initiatieven, zo werd mij duidelijk. Ik heb handvatten gekregen, zodat ik met meer kans van slagen onze ideeën kan voorleggen aan gemeenten. Al met al een goede cursus, die duidelijk maakt hoe het in de praktijk kan werken en waar de kansen liggen." (deelnemer Patricia van der Wielen van Stichting Door en Voor)
 
 
13 november Podiumbijeenkomst 'Van kwaliteit verzekerd'
Inkopen op basis van kwaliteit van zorg, gezien vanuit het perspectief van cliënten en familie. Hoe doe je dat als verzekeraar? Welke thema's zijn belangrijk? En welke verzekeraar houdt het meeste rekening met het cliënten- en familieperspectief bij de zorginkoop?
 
 
11 december conferentie Crazywise 'De wijsheid in gekte'
Tijdens de conferentie Crazywise in Rotterdam verwelkomt Jim van Os sociologen, psychiaters, psychologen en ervaringsdeskundigen. Zij brengen een aanvullende kijk op psychose zoals deze vandaag de dag wordt gedefinieerd en behandeld.
 
 
Wil je je aan-of afmelden voor deze nieuwsbrief? Dat kan via deze link.
 
Heb je nieuws uit jouw regio dat je graag met anderen wilt delen? Meld het dan aan Marry Mos, m.mos@platformggz.nl
Landelijk Platform GGz 
Maliebaan 87
3581 CG Utrecht
030-236 37 65