Nieuwsbrief november 2015
 
Het programma Regie in de regio zet zich in voor meer ruimte en een sterke stem voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit doen wij samen met mensen met een psychische kwetsbaarheid, hun naastbetrokkenen, belangenorganisaties, raden en sleutelpersonen in de regio. In deze nieuwsbrief vind je informatie over relevante ontwikkelingen voor mensen die op regionaal niveau actief zijn. De nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar.
 
 
Commissie Dannenberg geeft toekomstvisie beschermd wonen
De commissie Dannenberg beschrijft in het rapport ‘Van beschermd wonen naar een beschermd thuis’ een toekomstvisie over beschermd wonen en uitgangspunten voor een financieel verdeelmodel en samenwerking tussen gemeenten. In het rapport staan de behoeften en levensdoelen van de cliënt zelf centraal. De hulp moet daarop aansluiten en dat stelt hoge eisen aan de relatie tussen professional en hulpverlener. Tegelijk breekt de commissie een lans voor goede ondersteuning en educatie van naastbetrokkenen, en voor herstelgroepen, inzet ervaringsdeskundigheid en cliëntgestuurde rehabilitatie.
 
Praat mee over de toekomst van beschermd wonen
Hoe kun je in de regio werken aan de toekomst van beschermd wonen? Ga erover in gesprek! De commissie Dannenberg, het Landelijk Platform GGz en Aandacht voor Iedereen nodigen alle actieve betrokkenen in de regio en hun belangenorganisaties uit om de discussie aan te gaan over de toekomst van het beschermd wonen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat alle mensen met psychische kwetsbaarheid in de samenleving kunnen wonen en meedoen? Die vraag willen we samen beantwoorden.
 
Heb je interesse? Neem dan contact op met Marry Mos: m.mos@platformggz.nl
 
 
Uit de regio...
Lelystad heeft aparte cliëntenraad Jeugdhulp
Gemeenten kiezen verschillende manieren om betrokkenen bij de invulling van het beleid voor Jeugdhulp te betrekken. De gemeente Lelystad heeft ervoor gekozen om een aparte cliëntenraad Jeugdhulp in te stellen, naar voorbeeld van de Wmo-cliëntenraad. Deze cliëntenraad is in oktober 2014 gestart en telt nu 9 leden. Zij vertegenwoordigen allemaal verschillende doelgroepen binnen de jeugdhulp, dus kunnen over alle onderdelen van jeugdhulp advies geven.
 
 
Inbreng vanuit cliënten en familie bij onderwerp Huisarts/POH en BasisGGz
De Stichting Door en Voor, werkgebied Noord-Oost Brabant, participeert zeer actief in de actuele ontwikkelingen rondom Huisarts/POH en BasisGGz. Door en Voor wil hierover graag ervaringen en visies uitwisselen met andere regionale ggz-cliënten-/familieorganisaties.
 
Ben je actief op dit onderwerp en/of zou je hier meer mee willen doen? Neem dan contact op met Ger Jan Bömer: bomer@doorenvoor.nl
 
HET: samenwerking in Twente
HET (Herstel & Ervaringsdeskundigheid in Twente) is het netwerk van alle herstelinitiatieven in Twente. Op 7 december ondertekenen ze een intentieverklaring om hun samenwerking te bestendigen en uit te bouwen. Netwerk HET bestaat uit het Herstelpunt van Wopit, Ixta Noa, Bureau Herstel van Mediant, InTact van Tactus en de RIBWGO. Verder zijn onder andere de LEON-opleiding van Saxion, GGZ-Beraad Overijssel en Zorgbelang Overijssel betrokken. Wilma Boevink wordt de beschermvrouwe van Netwerk HET. Het project Herstelacademies/Zelfregienetwerken gaat HET volgen om van elkaar te leren.
 
Samenwerking LPGGz en Fonds Psychische Gezondheid
Het Landelijk Platform GGz en het Fonds Psychische Gezondheid/Korrelatie (FPG) willen samen een beweging worden: een beweging van individuen en organisaties die elkaar versterken en inspireren. Doel is dat mensen met een psychische kwetsbaarheid kunnen participeren in de samenleving en regie hebben op hun eigen leven, de beste zorg en ondersteuning ontvangen, een betere kwaliteit van leven ervaren, dat er minder psychische problematiek is en dat er verbinding is tussen mensen met en zonder psychische kwetsbaarheid. 
 
 
Zelf je kind met autisme opvoeden
Zelf je kind met autisme opvoeden, ook als dat niet zo makkelijk gaat. En ook als ondersteuning nodig is. Het is zo logisch en zo natuurlijk. Als ouder ken je je kind immers het best en kinderen wonen het liefst thuis, in het eigen gezin. Vrijwel alle ouders zijn bovendien enorm gemotiveerd om steeds weer het beste voor hun kind te doen. Het inzicht groeit dat kinderen met autisme vaak grote  ontwikkelingsmogelijkheden hebben als zij opgroeien bij ouders die hen stimuleren en bovendien ontspannen kunnen omgaan met hun ‘anders zijn’. Hoe doen ouders dat?
 
 
De ggz verandert: discussieer mee
Er is veel in beweging in de ggz. Zo lanceerden Jim van Os en anderen onlangs het initiatief tot een nieuwe ggz. Enkele andere initiatiefnemers werken aan Redesigning Psychiatry. De discussies gaan over de toekomst van de ggz. Hoe zorgen we ervoor dat menselijke waarden leidend zijn in de zorg en ondersteuning? Hoe realiseren we dat mensen met psychische kwetsbaarheid kunnen deelnemen aan de samenleving, een plek als volwaardig burger hebben, en dat de zorg en ondersteuning toereikend en humaan is? Discussies hierover zijn belangrijk en leiden alleen tot echte vernieuwing als ook mensen met psychische kwetsbaarheid en betrokkenen actief meedoen aan de discussie. Steven Makkink van het LPGGz en Sonja Visser van Sichting Zelfregiecentra NL deden alvast een eerste aanzet. Wie volgt?
 
 
Oproep VNG aan gemeenten: Regel samen met betrokkenen opvang verwarde personen
De VNG stuurde 10 november een signaal naar alle gemeenten: "Wij vragen gemeenten om samen met betrokken organisaties én in samenspraak met een vertegenwoordiging van verwarde personen toe te werken naar een sluitende aanpak van vroegsignalering, doorgeleiding, opvang en ondersteuning. Wij doen tevens een appèl op gemeentebestuurders om de zorg en (acute) opvang van verwarde personen in gemeenteraad, college en regionaal overleg te agenderen, voor zover dat nog niet is gedaan."
 
Wil je weten hoe het in jouw gemeente zit? Kom in actie en vraag ernaar bij je gemeente! Als je hierover met ons wilt verder praten, stuur dan een mail naar Nic Vos de Wael: N.VosdeWael@platformggz.nl
 
 
Even voorstellen: Ineke Smidt, ambassadeur van de Taskforce GGZ
Als de Ambassadeur van de Taskforce GGZ, ben ik het gezicht naar buiten in de publiciteit van het project. Ik spreek namens de Taskforce op congressen en symposia en verder zo vaak als mogelijk is, met zorgaanbieders, met ambtenaren, maar ook met cliënten- en familieorganisaties. En dat is hard nodig, immers de psychisch kwetsbare burgers zijn als groep bij gemeenten vaak nog slecht bekend, want zij waren tot voor kort vooral alleen bekend bij de zorg en de zorgverzekeraars.
 
 
Per Saldo 20 jaar: op naar een integraal PGB
350 leden, abonnees, genodigden en medewerkers van Per Saldo stonden op 10 oktober stil bij het 20-jarig jubileum van het PGB en Per Saldo. Geen uitbundig feest, want ondanks een wettelijk verankerd PGB in 3, bijna 4 wetten, zijn er in de uitvoering van het PGB en bij trekkingsrecht nog veel punten van zorg. Per Saldo gaf bij monde van Aline Saers met nadruk aan de zorgen van alle budgethouders te delen en zich ontzettend in te zetten op alle knelpunten. Met als doel een toegankelijk en toereikend PGB waarmee budgethouders in staat zijn hun eigen leven te regisseren. En met als ultiem doel het integraal-PGB, met één loket en één budget waarmee alle benodigde zorg kan worden betaald.
 
 
BIJEENKOMSTEN
 
2 december Beschermd wonen en PGB in Overijssel en Drenthe
Op 2 december is de bijeenkomst 'Beschermd wonen en PGB in Overijssel en Drenthe'. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Per Saldo, Aandacht voor Iedereen en het Landelijk Platform GGz.
 
Wanneer: 13.30 tot 16.00 uur 
Waar: Wijkcentrum Holtenbroek in Zwolle (Bachlaan 20)
 
Wil je je aan-of afmelden voor deze nieuwsbrief? Dat kan via deze link.
 
Heb je nieuws uit jouw regio dat je graag met anderen wilt delen? Meld het dan aan Marry Mos, m.mos@platformggz.nl
Landelijk Platform GGz 
Maliebaan 87
3581 CG Utrecht
030-236 37 65