Onder Windows 8.1 Mail werken sommige links niet!
19de editie
19 december 2018
BEZOEK ONZE SITE:
 
 
INHOUD NIEUWSBRIEF
Colofon
Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven door de Wijkraad Overbos, in het kader van het nieuwsbrievenproject van de gemeente Haarlemmermeer.
Technische onder-steuning: Nwsbrf.nl.
 
Belangstellenden ontvangen deze nieuwsbrief per e-mail.
Voor geïnteresseerden zonder e-mail wordt een “papieren” exemplaar beschikbaar gesteld.
 
Contact
E-mail:
 
Postadres:
Muiderbos 212
2134 SZ  Hoofddorp
 
Telefoon: 06-51157854
Sociale media
 
Volg Wijkraad Overbos op Twitter en Facebook
 
     
 
Deel deze nieuwsbrief met anderen
 
Wijkraad Overbos wenst u hele fijne feestdagen!
WijkLeerbedrijf in Overbos
 
Sinds 27 augustus 2018 heeft WijkLeerbedrijf Haarlemmermeer een plekje in de Boskern gekregen. Omdat dit zowel instellingen als individuele bewoners in onze wijk de mogelijkheid geeft zich bij te laten staan door een stagiaire, geven wij hier graag aandacht aan.
 
Zoals zij zelf adverteren: “Merkt u dat u niet meer alles zelf kunt doen? Heeft u behoefte aan gezelligheid? Of kent u iemand die hulp nodig heeft? De deelnemers van WijkLeerbedrijf Haarlemmermeer staan voor u klaar.”
 
Wat is het WijkLeerbedrijf?
Het WijkLeerbedrijf is een project van verschillende partners:
 • De gemeente Haarlemmermeer
 • Het Nova College
 • De Stichting Meerwaarde
 • Pract’s oefentherapie
 • Amstelring
 • Calibris advies
Het WijkLeerbedrijf biedt een opleiding op MBO-niveaus 1 en 2 ‘Zorg en Welzijn’ voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.
 
Praktijkgericht
Er zijn drie groepen, 1 groep krijgt op dinsdag les in De Boskern. De andere 2 groepen krijgen les in Bornholm.
De leerlingen lopen stage in verschillende instellingen en in de wijk bij bewoners thuis. Zij helpen bij allerlei dingen, zoals samen wandelen, begeleiding van en naar een activiteit in De Boskern, boodschappen doen, een spelletje, een praatje maken, samen koken of lichte werkzaamheden in huis doen.
 
Men is altijd op zoek naar deze stageplaatsen in de wijk.
 
De leerlingen komen voor en na hun stage naar de Boskern. Als ze nog geen stageplaats hebben maken ze huiswerk in de Boskern of doen ze klusjes.
 
Kerstboominzameling 2019
Zaterdag 12 januari 2019 is het weer zover
 
 
Als gebruikelijk organiseert wijkraad Overbos dit jaarlijkse evenement.
Op zaterdag 12 januari kunnen kinderen (tot 14 jaar) tussen 10:00 en 15:00 uur de door hen verzamelde bomen inleveren bij De Boskern, Liesbos 24. 
 
Het is meestal handig wanneer de volwassenen v.t.v. met de (buurt)kinderen afspreken waar de bomen (ontdaan van kruisen en plastic potten) voor hen klaarstaan. 
 
Prijzen
Per ingeleverde boom krijgt een kind 1 lot. Er zijn weer diverse prijzen beschikbaar gesteld.
De prijzen voor de meeste ingeleverde bomen zijn:
 • 1ste plaats: Cadeaubon van € 75
 • 2de plaats:  Cadeaubon van € 50
 • 3de plaats:  Cadeaubon van € 35
Bij de verloting uit de hoge hoed kunnen nog eens cadeaubonnen van € 25 gewonnen worden.
Alle kinderen die buiten deze prijzen zijn gevallen, krijgen een cadeaubon van € 5 mee!
 
De trekking van de lootjes en de prijsuitreiking zijn om 16:00 uur gepland in De Boskern.
 
Geen vuurwerk bij het Spaarneziekenhuis
 
 
De gemeente heeft de gebieden gepubliceerd waar in de periode rond de jaarwisseling geen vuurwerk afgestoken mag worden. In Overbos betreft dit het gebied rond het Spaarneziekenhuis. (Zie kaartje hierboven).
 
Voor de kaart met vuurwerkverbodsgebieden van heel Haarlemmermeer, ga naar:
 
Interview met Ben van Schaik
2 november 2018, een bijdrage van Eline Haverkort
 
“Je leeft maar één keer en dat moet je goed doen!”
 
Ben van Schaik
 
 
Ben van Schaik is voor de meeste mensen in Overbos een bekend gezicht. Je kunt hem vinden in wijkgebouw de Boskern, waar hij zich al jaren en met veel plezier onder de mensen begeeft, klaverjast.. en de lekkerste gehakballen klaarmaakt!
Tijd voor een interview.
 
Ben komt mooi op tijd binnenwandelen, heeft er helemaal zin in. “Mag ik tegenover u zitten?”, vraagt hij vriendelijk. En al snel zijn we in een gezellig en spontaan gesprek beland. Over dat we elkaar eerder hadden gezien op het afgelopen zomerfeest. “Ja, dat was gezellig!”
 
Hoe lang woon je in Overbos?
“Ik woon al 34 jaar in Hoofddorp. Eigenlijk kom ik uit Nes aan de Amstel vandaan, dat valt onder Amstelveen.
Ik heb 43 jaar de catering voor de KLM gedaan en zodoende ben ik hier komen wonen. Ik heb eerst nog in de wijk Pax gewoond, daarna nog in ‘De Eilanden’.”
Acht jaar geleden kwamen Annie en ik te wonen in onze seniorenwoning in Overbos.”
“Dit was in het begin trouwens wel wennen tussen al die oudjes, haha.” Ben houdt van een grapje en zijn ogen gaan opeens glimmen: “Ja, hier hoor je wel eens “help”; dan is er ergens weer een dame gevallen en dan kom ik er aan en dan til ik haar weer op..”
 
Wat vind je leuk aan Overbos en wat niet?
“Ik vind het hier de geborgen, gezellige sfeer hebben van een dorp. Soms vind ik het te rustig, dat wel… Kijk, bijvoorbeeld in Amsterdam heb je echt meer reuring op straat. Ik hou eigenlijk ook wel van wat reuring en een beetje sensatie.”, zegt Ben weer met pret-ogen. “De Boskern vind ik een fantastisch wijkgebouw.”
 
 
Vervolg op eerdere berichten
 • Het Boskernloket gaat verder
  Het Boskernloket bestaat sinds september van dit jaar. Elke derde donderdag van de maand, van 13.30 tot 15.30, kunt u, als buurtbewoner, langskomen om vragen te stellen die te maken hebben met hoe u woont en leeft in Overbos en alles wat daarbij komt kijken. Voor de beantwoording zitten vertegenwoordigers klaar van Gemeente, Wijkagent, Stichting Meerwaarde, Team Sportservice Haarlemmermeer, en andere sociale instellingen zoals bijvoorbeeld Wijkleerbedrijf Haarlemmermeer , Amstelring, Dagbesteding op Maat, Humanitas, Sociaal Makelaar.
  Vindt u dat er iets in de wijk anders zou moeten? Heeft u last van een bepaalde situatie in uw omgeving, b.v. zwerfvuil of
     
  geluidsoverlast? Of wilt u juist aandacht vragen voor een positieve ontwikkeling in onze wijk? Bij het Boskernloket zijn wij van alle markten thuis. We staan u graag te woord.
  Doordat wij deel uitmaken van het Sociale Netwerk van bij de wijk betrokken instanties, kunnen wij u eventueel met uw vraag doorverwijzen naar een passende instantie. Ook kunnen wij zelf in overleg gaan met deze instantie en u hierover later terugbellen.
  Het Boskernloket is te vinden in wijkgebouw De Boskern, Liesbos 24, 2134SB Hoofddorp.
  De deur staat open en u kunt gewoon verder doorlopen naar binnen!
 
Boskern komt met eigen nieuwsbrief
 
De Boskern is gestart met het uitgeven van een eigen nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief treft u een schema aan van alle activiteiten in dit centrum, alsmede nadere toelichtingen op deze activiteiten. Ook wordt een van de daar werkende vrijwilligers aan u voorgesteld.
 
Ook kunt u zich als abonnee opgeven via dit mailadres: boskern@maatvast.nl
 
Berichten van Sportservice Haarlemmermeer
1. Schaats, ski of snowboard met de JeugdSportPas
 
Maak kennis met de winterse sporten schaatsen, skiën en snowboarden.
Met de JeugdSportPas kan elk kind vier lessen volgen en genieten van wintersport in de buurt.
De nieuwe lessen starten in januari 2019.
Ervaar een nieuwe sport of verbeter je skills.
 
De JeugdSportPas is de manier om een nieuwe sport te leren bij sportverenigingen in de Haarlemmermeer. De ervaren trainers bieden vier kennismakingslessen aan. Zo leren kinderen op een leuke en toegankelijke manier de sport kennen. In januari beginnen de nieuwe lessen, waaronder ook schaatsen, skiën en snowboarden.
 
IJsbaan Haarlem
Schaats- en Skatevereniging Zwanenburg weet alles van schaatsen.
 
Bevoegde en gemotiveerde docenten leren de deelnemers op een leuke en speelse manier de sport.
Op zaterdag 26 januari, 2, 9 en 16 februari zijn kinderen van vijf tot twaalf jaar welkom op de overdekte schaatsbaan in Haarlem. De kosten voor vier lessen is € 30, exclusief het huren van schaatsen. Deze zijn te huren bij IJsbaan Haarlem.
 
Skicentrum Hoofddorp
Altijd al een keer willen skiën of snowboarden? Pak je kans bij Skicentrum Hoofddorp. Deelnemers kunnen kiezen voor les buiten op de borstelbaan of binnen op de indoorrolpiste.
De lessen zijn geschikt voor kinderen van zeven jaar. Er zijn verschillende lessen van maandag tot en met zaterdag
De vier lessen kosten € 30, dit is inclusief gebruik van de nieuwste materialen van Skicentrum Hoofddorp.
 
Inschrijven
Naast de wintersporten heeft de JeugdSportPas van Team Sportservice Haarlemmermeer nog heel veel andere sporten (vanaf € 11 voor vier lessen).
Kies de sport die jouw kind wil doen en schrijf je in via https://haarlemmermeer.inschrijventeamsportservice.nl/.
Neem bij vragen contact op met Esther de Heij via jsp@sportservicehaarlemmermeer.nl of 023 – 205 55 00.
2. Proefles aangepast badminton in Hoofddorp
 
In 2017 startte BC Meershuttle met een badmintonaanbod voor mensen met een lichamelijke beperking. Inmiddels is de groep een vast onderdeel van de vereniging en wordt er wekelijks getraind in Hoofddorp.
Deze club enthousiaste badmintonners is nu op zoek naar nieuwe spelers.
 
Aangepast badminton is een variant op het reguliere badminton; de afmetingen van het speelveld zijn nagenoeg gelijk en de spelregels zijn een beetje aangepast. Deze sport is bedoeld voor mensen met een lichamelijke beperking of chronische aandoening. Je kan meedoen als je gebruik maakt van een rolstoel, maar ook als je slecht ter been bent en staand wilt spelen. Iedereen kan op zijn of haar eigen niveau meedoen. Uiteraard ben je ook van harte welkom als je geen beperking hebt.
 
Het gaat namelijk vooral om plezier en lekker bewegen. Er zijn eventueel sportrolstoelen te leen.
Vind jij badminton een leuke sport en wil je meer bewegen? Doe dan mee bij BC Meershuttle in Hoofddorp. Je mag het een paar keer gratis proberen, voordat je lid wordt bij de sportvereniging.
 
Meer informatie
De training is wekelijks van 19.00 tot 20.30 uur in gymzaal De Schulp in Hoofddorp.
Neem voor meer informatie contact op met BC Meershuttle via secr@bcmeershuttle.nl.
Of neem contact op met Wout Werker, regioconsulent Aangepast Sporten van Team Sportservice Haarlemmermeer, via wwerker@teamsportservice.nl of 023 - 205 55 00.
 
Zumba les in Overbos voor volwassenen
 
Een bijdrage van Eline Haverkort
 
Leila Zarrabi is professionele en vriendelijke Zumba instructeur. Moderne Latijns- Amerikaanse, Caraibische, en ook Iraanse en Nederlandse popmuziek gebruikt zij voor haar lessen...
Het swingt iedere keer de pan uit en iedereen, ook ik, geniet er steeds van. Daarom wil ik hier graag over schrijven.
 
Combinatie met fitness
Inmiddels doet Leila dit al vijf jaar. De lessen zijn een combinatie van fitness en Zumba. Alle spieren worden vrolijk dansend weer goed geactiveerd. De pasjes zijn niet te ingewikkeld en komen vanzelf.
 
Goede sfeer
Leila is een hele positieve en aanmoedigende docente en de lessen zijn gemoedelijk en ontspannen. Zowel mannen als vrouwen zijn welkom. Meestal zijn er zo’n 15 à 20 leerlingen per les en soms zijn er meer; altijd prima in zo’n grote sportzaal.
 
Nadere informatie
Momenteel vinden deze lessen alleen nog plaats op maandagavonden van 20:00 tot 21:00 uur in de gymzaal naast De Boskern, Liesbos 26.
Maar bij voldoende nieuwe aanmeldingen wil Leila dit gaan uitbreiden naar ook de woensdagavond! Dan kunnen wij Overbossers, en ook mensen uit de omgeving, dus twee keer s’avonds lekker in de buurt naar Zumba gaan! Wat willen we nog meer?
Dus: Wie heeft zin om dansend weer op conditie te komen voor maar € 3.50 per uur? Meld je aan bij Leila Zarrabi. Tel 06-13276428.
Het is gezellig en je bent welkom!
 
Agenda’s De Ark en De Boskern
De Ark
De Boskern
Voor nadere details zie: Website De Ark
N.B. voor sommige activiteiten dient u zich ingeschreven te hebben!
Voor nadere details zie: Website De Boskern
N.B. voor sommige activiteiten dient u zich ingeschreven te hebben!
Markt-In
Elke dinsdag 13.30-16.00
Vrije inloop (drankje, spelletje)
Maandag-vrijdag 09:00-17:00
Wereldwinkel
Elke 1e en 3e zondag vd maand rond kerkdienst
Elke 2e en 4e dinsdag 13.30-16.00
Het Praathuis
(= samen eten)
Elke vrijdag:
inloop 14:00-20:00
eten:  17:30-20:00
Repair Café
Elke 3e woensdag vd maand 13.30-16.00.
Sasa 
Elke dinsdag vrije inloop
13:00-16:00
Zondagen om de 14 dagen
13:00-16:00 (€ 3,00)
Wandelen voor Uganda (2018)
20 km: 29-12
Wandelen Sportservice
Elke maandag en donderdag
09:30-11:00
Taizévieringen
2019: Nog niet bekend
Bridge (vrije inloop)
Dames bridge
Elke maandag 13:00-17:00
Om de week woensdag 12:30-17:00
Zanggroep 'De Ark'
Repetities: dinsdagavonden
19:30-20:30
Optreden: Meestal tijdens dienst
2de zondag van de maand
Klaverjassen
Elke maandag 19:30-22:00
Elke dinsdag 13:00-17:00
Elke donderedag 19:30-23:00
 
 
Kickboxen voor vrouwen
Elke maandag en donderdag
18:30-19:30
 
 
Scootmobiel club Elke vrijdag 12:00-14:00
 
 
Huiswerk begeleiding
Elke vrijdag 15:00-17:00
 
 
Hobbyclub
Elke dinsdag 13:30-16:00
 
 
 
Biljarten
Elke dinsdag, woensdag en donderdag 09:00-12:00
Donderdag ook 13:00-16:00
 
 
Darten
Elke donderdag 19:00-23:00
 
 
Handwerkclub
Elke maandag 09:30-12:00
 
 
Chinese groep
Elke woensdag 14:00-17:00
 
 
Meer bewegen voor ouderen
Elke donderdag 09:00-11:30
 
 
Fibro gym
Elke donderdag 10:00-11:00
 
 
Tai Chi Roy
Tai Chi Shui
Elke woensdag 09:30-10:30
Elke woensdag 09:45-10:45
 
 
Erbij horen Sportservice
COPD
Elke woensdag 09:30-10:30
 
Elke vrijdag 09:30-10:30
 
 
Mindfulness
Dinsdag om de week 19:30-22:00
 
 
Financieel Café
(inloopspreekuur)
Elke donderdag 13:00-15:00
   
Pluspunt (Meerwaarde)
T: 06–57619738
E: pluspuntoverbos
@meerwaarde.nl
Elke maandag: 09:30–12:30
Elke dinsdag: 09:30–12:30
Elke donderdag: 13:00–16:00
Op andere dagen/tijden uitsluitend op afspraak.
   
Yoga
Stoelyoga
 
Zumba dansen
Elke vrijdag 10:30-11:30
Elke vrijdag 09:30-10:30
 
Elke maandag 20:00-21:00
Elke woensdag 19:30-20:30
   
Dames Overbos 65+
Vrouwen van Overbos
Elke woensdag 11:00-12:00
Elke vrijdag 10:30-12:00
   
Bingo
Rommelmarkt
Klaverjas drive
18-10  13:00-17:00
09-12  13:00-17:00
16-12  13:00-17:00
    Boskernloket
Elke 3de donderdag van de maand
13:30-15:30
 
Vervolg ‘Interview met Ben van Schaik’
 
“Wat ik niet fijn vind is de hoge huur voor ouderen als je in Overbos binnenkomt. De politiek moet meer doen voor de ouderen in de wijk, vind ik. De ouderen worden vergeten. De huren zijn echt te hoog als je als nieuweling binnenkomt.
Voor ons is openbaar vervoer ook belangrijk. Gelukkig is destijds buslijn 169 gebleven.
Verder vind ik dat als je met je rollator loopt van de Boskern naar winkelcentrum het Paradijs, dat je dan een te smal stoepje hebt aan de linkerkant van de brug naar Muiderbos. Aan de overkant is die stoep daar wel breed, maar dan moet je op zo’n rot punt oversteken om daar te komen.
 
Autorijden
Ik rijd trouwens zelf ook nog auto. En in april volgend jaar word ik tachtig! Wanneer ik naar mijn kinderen ga, rij ik er nog vaak met de auto heen. Ik ben wel voorzichtig hoor.., houd op de snelweg de meest rechterkant aan daar zitten wel de meeste vrachtwagens en zo,… soms rijdt er een caravan te langzaam, dan ga ik er natuurlijk voorbij...
Ik heb twee dochters. En ook drie kleinkinderen. Daar ga ik nog regelmatig heen. Verder ben ik al 25 jaar samen met Annie”, zegt Ben trots.
 
Hoe ben je eigenlijk in De Boskern verzeild geraakt?
“Via de klaverjasclub kwam ik er eerst. En toen op de vrijdag het Praathuis* erbij kwam, ben ik hier na het klaverjassen mijn befaamde gehaktballen gaan klaarmaken. Gemiddeld maak ik er zo’n zestig per keer..en ze gaan allemaal op. Soms eet iemand er anderhalf of twee!”
 
Je hebt dus altijd wel wat met koken gehad?
“Ja, ik was vroeger kok. Zelfs kok geweest in het Carlton Hotel! Ik heb in het verleden verder als kok gewerkt in een banketbakkerij en een slagerij. In het leger werkte ik ook als kok en in de keuken was het daar destijds een puinhoop. Ik bleek toen goed in staat daar de leiding over te nemen. Toen werd ik soldaat Eerste Klasse, kreeg er een streepje bij en ook wat meer geld. Op een gulden en kreeg ik er een dubbeltje bij.”
 
Wat vind je naast bovenstaande activiteiten verder nog leuk om te doen? Heb je verder nog hobby’s?
“Ik houd wel van televisiekijken! Netflix. En ook als er iets van spanning en sensatie op TV komt, vind ik dat altijd leuk om naar te kijken.
Verder hou ik van de gezelligheid onder de mensen. Ik houd ook van een biertje.
Je leeft maar één keer en dat moet je goed doen. Genieten met elkaar zo lang het kan.”
 
Is er nog iets wat je wilt toevoegen aan dit interview?
“Ik wil heel graag vermelden dat ik echt heel erg tevreden ben over de hardwerkende vrijwilligers in de Boskern!”
 
Wijkraad Overbos, Hoofddorp, gemeente Haarlemmermeer