Nieuwsbrief 3 december 2019
MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid is dé koepel van cliënten- en familieorganisaties in de ggz en behartigt de belangen van één miljoen mensen die jaarlijks gebruik maken van de ggz. Met de stichting MIND, MIND Korrelatie, 19 lidorganisaties, 40 regionale organisaties, 25 familie- en naastenraden en 25 cliëntenraden werken we aan het verbeteren van de psychische gezondheid in Nederland. 
 
Bij de toepassing van verplichte zorg moet zorgvuldigheid het vertrekpunt zijn
 
De Wet verplichte ggz (Wvggz) treedt per 1 januari 2020 in werking. Afgelopen jaren heeft MIND zich ervoor ingezet dat de wet zo goed mogelijk geïmplementeerd wordt. Aan de vooravond van de invoering dringt MIND aan op uiterste zorgvuldigheid bij de toepassing van verplichte zorg: deze mag alléén worden gegeven als er géén andere mogelijkheden meer zijn. De Wvggz beoogt onder meer om de zorgvuldigheid van de besluitvorming rondom dwang in de ggz te verbeteren. MIND wil een meldpunt voor ervaringen met de Wvggz openen, zodat we signalen van cliënten en naasten kunnen verzamelen en beter zicht krijgen op de praktijk rondom verplichte zorg in 2020. Lees verder
 
Positie van mensen met een beperking of kwetsbaarheid gaat achteruit, ondanks VN-Verdrag Handicap
 
Het gaat niet goed met het uitvoeren van het VN-verdrag Handicap in Nederland. Dat is te lezen in de schaduwrapportage van de Alliantie VN-verdrag Handicap, die vandaag wordt gepresenteerd tijdens het congres Gelijk=Gelijk in de Jaarbeurs in Utrecht. Op veel gebieden is de positie van mensen met een beperking verslechterd sinds de invoering in 2016. De werkloosheid stijgt, armoede neemt toe, wachtlijsten in het speciaal onderwijs groeien en er zijn meer gedwongen behandelingen en opnames. Ook is er een tekort aan betaalbare aangepaste woningen. Lees verder
 
MIND wil verbod op stroomstootwapen in ggz-instellingen
 
Vrijdag 15 november jl. maakte minister Grapperhaus bekend voorbereidingen te treffen om het stroomstootwapen (de taser) als extra geweldsmiddel voor de politie in te voeren. Ook heeft de minister besloten dat deze taser door de politie binnen een ggz-instelling ingezet mag worden. MIND is tegen elke vorm van geweld tegen mensen met een psychische aandoening en roept de minister op de inzet van de taser in de ggz te verbieden.
 
Uitreiking MIND Antonie Kamerling Award: kom je ook?
 
De MIND Antonie Kamerling Award is dé prijs voor media-uitingen/publicaties die bijdragen aan het bevorderen van openheid rondom psychische problemen. Ook dit jaar heeft MIND weer een aantal adviseurs uitgenodigd om een shortlist van audiovisuele uitingen en boeken te beoordelen en daaruit drie te nomineren. 
Hierop kan t/m 6 december worden gestemd via wijzijnmind.nl/antonie
 
Wil jij bij de uitreiking zijn op 12 december?
Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan (uiterlijk 6 dec.) via deze link. De uitreiking vindt plaats in de Mariënhof (Kleine Haag 2) in Amersfoort. De toegang is gratis; wil je erbij zijn, meld je dan snel aan (vol = vol). 
19.15 uur: ontvangst met koffie/thee
19.45 uur: welkomstwoord 
20.00 uur: korte voorstelling 'Zo normaal nog niet' door Arno Setz en Eline Havenaar
                meer informatie over deze voorstelling vind je hier
20.25 uur: pauze 
20.40 uur: filmpjes van en interviews met genomineerden
21.20 uur: pauze 
21.40 uur: interview met winnaars vorig jaar en uitreiking award
22.10 uur: afsluitende borrel
 
Save the date: nieuwjaarsbijeenkomst koepels
 
Op 15 januari 2020 organiseren wij weer samen met Ieder(in), Patiëntenfederatie Nederland en PGOsupport een nieuwjaarsbijeenkomst in de jaarbeurs in Utrecht. Tijdens deze bijeenkomst staan we stil bij ‘5 jaar participatiemaatschappij, een nieuw stelsel: hoe staat het nu met de collectieve belangenbehartiging?’ Binnenkort versturen wij de uitnodiging met aanmeldlink.
 
Doe mee met de MIND Blue Monday Run!
 
Op 20 januari 2020 is het weer Blue Monday, de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. Na de twee voorgaande successen zullen er ook dit jaar weer MIND Blue Monday Runs zijn op verschillende locaties in het land! 
Loop mee of organiseer een eigen run!
 
MIND Café 11 december: thema 'Eenzaamheid' centraal
 
Op woensdag 11 december organiseren we in Amersfoort (Zandfoort aan de Eem) het tweede MIND Café.
Deze avond staat in het teken van het thema ‘Eenzaamheid; hoe ga je ermee om?’.
Wil jij (andere) mensen ontmoeten die met psychische kwetsbaarheid en eenzaamheid te maken hebben (zelf, als naaste of als professional)? Wil je weten hoe anderen omgaan met eenzaamheid? Kom dan naar het MIND Café!
De toegang is gratis! Meer informatie
 
Inschrijving cursus 'Meer impact met je gastles' geopend
 
De organisaties die aangesloten zijn bij MIND doen veel om professionals (in opleiding) in de sector zorg en welzijn voor te lichten over thema’s die voor hen belangrijk zijn, bijvoorbeeld over psychoses, zelfbeschadiging, eetproblemen, maar ook over herstel of het samenwerken met naasten. Dit gebeurt onder andere via gastlessen. Niet iedereen weet hoe je gastlessen moet geven. 
MIND biedt daarom in samenwerking met PGO Support de cursus ‘meer impact met je gastles’ aan. Deze cursus is gratis en bedoeld voor cliënten en naasten uit de achterban van MIND die weinig ervaring hebben met het geven van gastlessen, maar dit wel willen doen. De cursus bestaat uit twee dagen leren over gastlessen geven en oefenen. Daarna plannen de deelnemers samen een terugkommiddag om van elkaar te leren. De eerstvolgende ronde is begin 2020, met cursusdagen op woensdag 5 februari en woensdag 4 maart 2020.
Deelnemen? 
Stuur dan een e-mail naar Moniek Reckman via moniek.reckman@wijzijnmind.nl, onder vermelding van ‘aanmelding cursus impact met je gastles’. Geef daarbij je gegevens (naam, e-mailadres, organisatie namens wie je voorlichtingen geeft) door. Wij proberen je dan in zo snel mogelijk in te delen. Vol is vol, maar bij voldoende interesse gaan we proberen om deze cursus vaker te organiseren. 
 
Magazine tzitzo over psychische kwetsbaarheid en stigma
 
In het nieuwe magazine Tzitzo vertellen mensen over hun psychische kwetsbaarheid en de impact die (zelf)stigma op hen heeft. Het magazine is bedacht, geschreven én gemaakt door mensen met eigen ervaring. Initiatiefnemer Mirte Sonntag: “Veel onbegrip ontstaat uit onwetendheid: iemand begrijpt eigenlijk niet goed hoe het zit. Dat wil Tzitzo magazine veranderen! Door persoonlijke verhalen in beeld te brengen, maken wij onder andere mentale gezondheid bespreekbaar.” Voor Mirte gaat een langgekoesterde droom in vervulling met de lancering op 22 november. Lees verder
 
In het kort...
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je bij ons geregistreerd staat als samenwerkings-partner en/of geïnteresseerd bent in of belang hebt bij activiteiten/nieuws van MIND Landelijk Platform Psychische GezondheidMocht je deze nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je hiervoor eenvoudig afmelden door op deze link te klikken of op de link ‘Afmelden’ onderaan deze nieuwsbrief. Tips voor de redactie? Mail naar communicatie@wijzijnmind.nl 
 
MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid, Stationsplein 125, 3818 LE Amersfoort (033) 303 2400