Nieuwsbrief 5 februari
 
Het programma Regie in de regio zet zich in voor meer ruimte voor en een sterke stem van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit doen wij samen met mensen met een psychische kwetsbaarheid, hun naastbetrokkenen, belangenorganisaties, raden en sleutelpersonen in de regio. In deze nieuwsbrief vindt u informatie over relevante ontwikkelingen voor mensen die op regionaal niveau actief zijn. De nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar.
 
 
In gesprek met Dannenberg over de toekomst van beschermd wonen en meer
Hoe zorgen we ervoor dat iedereen die te maken heeft met psychische kwetsbaarheid in de samenleving kan wonen en meedoen? Samen met de VNG en Aandacht voor Iedereen organiseert het LPGGz zes bijeenkomsten in het land voor cliënten- en familieraden uit de ggz en maatschappelijke opvang, cliënten- en familieorganisaties en wmo-raden over dit thema. De aftrap is op donderdag 11 februari in Deventer, we sluiten af op dinsdag 8 maart in Middelburg.
 
 
Meld u aan voor het programma Nieuwe wegen in de GGZ en Opvang
Bent u een initiatief op het gebied van zelfhulp, herstel, dagbesteding, participatie of inclusie? En wilt u samen met een lidorganisatie van Federatie Opvang, GGZ Nederland of RIBW Alliantie werken aan actuele thema’s in de ggz? Meld u dan aan voor het programma Nieuwe wegen in de GGZ en Opvang. Dit programma gaat initiatieven ondersteunen op de volgende thema's:

1. zelfhulp, herstel, participatie en inclusie
2. wonen, opvang en bescherming
3. informele zorg en sociale netwerken
 
Meld u aan via www.nieuwewegenggzenopvang.nl. Hier vindt u ook meer informatie.
 
Op naar een sterke beweging voor mensen met een psychische kwetsbaarheid
De veranderingen in de zorg vragen steeds meer om een sterke beweging vanuit de cliënt en ervaringsdeskundigen. In Zaanstad zijn al behoorlijk wat mensen actief. Maar kent iedereen elkaar? Weet u waar de ander (mee) bezig is? Kom er achter op maandag 22 februari tijdens de kennismakings- en netwerkbijeenkomst Empowerment en psychische kwetsbaarheid.
 
 
29 maart tm 2 april: Week van de Psychiatrie naar Zelfregie 2016
'Iedereen is van de wereld, de wereld is van iedereen'

Wat zijn inspirerende ontwikkelingen voor mensen om weer grip op hun eigen leven te kunnen krijgen en net als ieder ander te kunnen participeren? Wat kunnen we samen doen om er voor te zorgen dat de wereld echt van iedereen is? Welke knelpunten kunnen worden weggenomen, welke denkpatronen doorbroken, welke samenwerkings- en samenlevingsvormen ontwikkeld? De Week van de Psychiatrie naar Zelfregie 2016 staat in het teken van deze thema's.
 
Meer informatie op www.weekvandepsychiatrie.nl
 
22 april: Dag van de ervaringsdeskundige
Een dag om te verbinden, te delen en om ervaringen te vieren! Een eerste dag van iets dat hopelijk een traditie gaat worden. Een dag waarop ervaringsdeskundigen elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen uitwisselen en elkaar kunnen inspireren. Een dag waarop we misschien dichter komen bij het antwoord op de vraag "Met z'n hoevelen zijn we eigenlijk?"

Meer informatie op www.zelfregie.nl/dedagvandeervaringsdeskundige
 
Doe mee aan de werkateliers voor meer betaalde banen
Vanaf april organiseren het UWV, de VNG en het Ministerie van Sociale Zaken een ronde langs de 35 arbeidsmarktregio’s. Mensen van gemeenten, UWV, ggz organisaties, werkgevers en cliëntenorganisaties ontmoeten elkaar in werkateliers en gaan samen aan de slag om meer betaalde arbeidsplekken voor mensen met een psychische kwetsbaarheid te realiseren. Wij nodigen regionale cliëntenorganisaties en zefregiecentra uit om zich aan te melden, zodat er mét mensen met een psychische aandoening wordt gesproken en niet over.
 
Meld u aan en geef aan bij welke regio's u wilt aansluiten via m.paalvast@platformggz.nl
 
Campagne 'Het is nooit te laat'
De Landelijke Campagne: 'Het is nooit te laat' gaat over het vroeg signaleren en normaliseren van psychoses en het stimuleren van herstel na het krijgen van een psychose. De campagne heeft een unieke insteek door de sturende kracht die uit het team ervaringsdeskundige jongeren komt: geen theoretische voordracht van feiten, maar een eerlijk eigen verhaal dat voorlicht, de-stigmatiseert en inspireert. De  jongeren delen hun kennis en ervaringen met psychoses. Zij weten alles over herstel en hoe je van je klacht je kracht kunt maken.

Meer informatie op www.hetisnooittelaat.nl.
 
Tweede gemeentelijke Monitor Sociaal Domein beschikbaar
De gemeentelijke Monitor Sociaal Domein is beschikbaar op www.waarstaatjegemeente.nl. Hiermee kunnen gemeenten zich spiegelen aan andere gemeenten. De website geeft antwoord op vragen als 'Hoeveel kinderen in mijn gemeente krijgen jeugdhulp?', 'Hoeveel gezinnen krijgen ondersteuning via de Wmo?', 'In welke wijken wordt meer of minder gebruik gemaakt meerdere vormen van ondersteuning?'
 
Wil je je aan-of afmelden voor deze nieuwsbrief? Dat kan via deze link.
 
Heb je nieuws uit jouw regio dat je graag met anderen wilt delen? Meld het dan aan Marry Mos, m.mos@platformggz.nl
Landelijk Platform GGz 
Maliebaan 87
3581 CG Utrecht
030-236 37 65